måndag 3 oktober 2011

Företagen ska handplocka utländsk arbetskraft

ARBETSKRAFTSINVANDRING En god nyhet från Migrationsverket för en gångs skull. Man delegerar nu uppgiften om arbetskraft som invandrar till företagen själva. Detta förfarande kallas för certifiering och innebär att företag som har behov av en utökning av arbetskraften själva ska välja ut de som är mest lämpade. Då kommer det att handla om högutbildade, specialiserad arbetskraft som kan komma att resa mellan olika länder.

Men de företag som kommer ifråga blir inte pizzabakaren runt hörnet, utan de som har kapacitet och behov av minst 50 personer. Därför blir det fråga om Sveriges största företag som Ericsson och Ikea. Ett arbetstillstånd ska kunna beviljas inom en vecka på detta sätt. Sammanlagt kommer det att handla om c:a 500 personer. Som jämförelse med Migrationsverkets 30.000 ansökningar.

Det verkar som om t o m myndigheten och politikerna har förstått vad vi andra redan vet: Att arbetskraftsinvandringen har begåvat oss med några tusen städare och restaurangbiträden. Dessutom har de ogenomtänkta idéerna givit ”arbetaren” en fribiljett in i välfärdssystemet genom beslutet att ”arbetaren” bara behöver spendera tre månader på arbetsmarknaden till att börja med.

GP

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt