måndag 17 oktober 2011

Våldtäkter av kvinnor och män i Irans fängelser

IRAN PI skrev i förra veckan om den iranska skådespelerskan Marzieh Vafamehr, som fick ett år i fängelse och 90 piskrapp som straff för att hon har deltagit i en film som blivit allmänt hyllad runtom i världen. Fängelse i Iran för en människa som uppfattas som oppositionell – oavsett om fången är kvinna eller man – medför våldtäkter, systematiska sådana. Under de senaste två åren har upprepade larmrapporter publicerats som avslöjar det. Senast i Svenska Dagbladet i juni i år. Man kan undra om samma vidriga vana kommer att bli det öde som väntar ”oppositionella” i norra Afrika när det muslimska brödraskapet tar makten där.

Filmen ”My Tehran for sale” finns här i sin helhet. Den är skriven och regisserad av den iransk/australiska poeten Granaz Moussavi och filmades under juli-augusti 2008 i Teheran. Den är en iransk-australisk samproduktion och har visats på filmfestivaler i Cannes, Toronto, Vancouver, Adelaide, Sydney, Pusan, Mannheim-Heidelberg. Rotterdam, Prag, Brügge, Köpenhamn, Guadalajara, Las Palmas, Fukuoka och New York .

Förutom att den visar intressanta miljöer skildrar den ett omfattande förtryck i en teokratisk diktatur och en stad som i praktiken lever under kulturell belägring.

Om man känner sig manad att protestera å Marzieh Vafamehr vägnar till iranska myndigheter finns hjälp att få till detta på nätet, bland annat ett välformulerat, höviskt  brev på engelska. Det gäller att hålla god ton.

Länkar

SvD
Newsmill
SR
Artists Speak Out
PI

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt