måndag 10 oktober 2011

Massmord av kristna kopter i muslimska Egypten

EGYPTEN Uppgifterna varierar om hur många kristna kopter dödades i Kairo igår, den 9 oktober, av islamister och militärer. Den koptiska rörelsen i Australien – ACM – hävdar att upp mot 40 kopter har misshandlats till döds, skjutits eller körts över av militärfordon. Al Jazeera säger att åtminstone 24 personer dödades och många skadades i samband med att kopterna demonstrerade utanför den egyptiska TV-byggnaden i Kairo.

Bakgrunden är att kopter protesterar mot den pågående förföljelsen och diskrimineringen av den kristna egyptiska minoriteten. Förföljelsen har eskalerat dramatiskt sedan Hosni Mubarak störtades. De som framför allt ägnar sig åt att jaga kopter och bränna ner deras kyrkor kallas för salafister, islamistiska fanatiker och liknande. Men, var befinner sig de så omtalade moderata muslimerna? Finns det inga sådana i Egypten? Tillhör de också en minoritet? Är, i verkligheten, en majoritet av muslimer inte alls moderata utan i allra högsta grad islamister inriktade på jihad – heligt krig – hemma och borta?

Enligt ACM – som för övrigt hävdar att antalet kopter i Egypten är femton miljoner – var det egyptisk militär som dirigerade överfallen mot de demonstrerande kopterna. De hade hjälp av lokala islamister. Amatörvideon nedan är utan engelsk text men ger en uppfattning om en del av händelseförloppet.

Al Jazeeras reporter Rawya Rageh säger att Kairos centrala delar var ytterligt kaotiska och att demonstrationen började fredligt med att kopterna krävde respekt för sina rättigheter. Snart startade emellertid folk att kasta sten och skjuta hagel på demonstranterna från balkonger på husen runtom.

En av de koptiska demonstranterna, Essam Khalili, säger att

Ligister attackerade och militärfordon körde upp på trottoarer och mejade ner minst 10 personer.

Wael Roufail, en annan demonstrant, bekräftade detta:

Jag såg fordonet meja ner demonstranterna. Sedan öppnade de eld mot oss.

Idag har den egyptiska tillförordnade regeringen utfärdat utegångsförbud i Kairo. Frågan är om de har minsta intresse av att skydda den kristna minoriteten mot den muslimska majoritetsbefolkningens förföljelser?

Var är EU och NATO i denna nödens stund för den kristna civilbefolkningen i Egypten? Var finns alla som brukar tala sig varma för mänskliga rättigheter och mot förtryck av oliktänkande? Kan det vara så illa att det inte är lika intressant att försvara icke-muslimers rättigheter?

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt