fredag 7 oktober 2011

Jobbsatsning för invandrare gav få jobb

FIASKO I december var det stora ord om den största integrationsreformen på 25 år som äntligen skulle få rätsida på integrationsproblemen. Skattebetalarnas pengar flödade och Arbetsförmedlingen övertog ansvaret för nyanlända för att snabbare sätta dem i arbete. Resultatet: av 4 134 personer har tio fått jobb.

Man intervjuar Arbetsförmedlingens ”etableringslots”, Vesna Gillsin i slutet. Utan omsvep beskriver hon verkligheten i hennes jobb: Hon måste förklara för de nyanlända att man är på jobb kl 8, äter lunch kl 12, jobbar till fyra, med slutklämmen:

”Det finns ju de som bara vallat fåren”

Lyssna: Ny jobbsatsning för invandrare gav få jobb – uppdaterad version

– För mig är det bra att tio har fått jobb, det hade varit värre om ingen hade fått det. Det viktiga är att nio av tio har en planering och har fått en inriktad insats och är på väg så jag känner mig trygg, säger Angeles Bermudez-Svankvist som är generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

De nyanlända skulle tas om hand av så kallade etableringslotsar, ett område där det skapats jobb – för lotsarna. 151 företag har fått dela på skattemiljoner för stödsamtal och utbildning.

– Bostadsfrågan måste lösas relativt fort. Vi måste ha en plan så att man får ersättning för SFI (Svenska för invandrare). Där måste Försäkringskassan vara med på banan väldigt tidigt. Arbetsgivaren måste in snabbt. Människor som kommer ifrån andra länder är en viktig arbetskraftsresurs och där borde kommunerna ha en fördel att se möjligheterna istället för hinder.

SR
Arbetsförmedlingens rapport

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt