fredag 28 januari 2011

AF ordnade yrkessvenska för kamelskötare


Kamelerna Anna, Kalle och deras son Karlsson

KAMELRYTTAREN Somaliern Ali Abdullahi Hassan, 40, kom till Sverige för tre år sedan och fick då frågan av Migrationsverket vad han kunde: sköta kameler för i Somalia hade man haft 170 kameler. Men yrket kamelskötare finns inte i Sverige så han fick istället skotta snö och montera möbler. Det var då det.

På en gård i Gyttorp ovanför Örebro har man tre kameler. Varför man har det är oklart. Ägarinnaren klarade alla fall inte av att sköta dessa egensinniga djur och sökte därför efter en – kamelskötare.

Detta fick Ali Abdullahi Hassan nys om och arbetsförmedlingen tappade hakan över slumpen(!), som i sin tur uppdrog utbildningsföretaget Eductus att skräddarsy en helt ny kurs: ”yrkessvenska för kamelskötare” så att Ali skulle kunna prata med både kamelerna och Inger. I april avlägger han examen i ”yrkessvenska för kamelskötare”.

Ali tillfrågas om han trivs och blandar givetvis in islam:

- Jo, säger Ali, vi har kommit varandra väldigt nära. Kamelerna är väldigt snälla. Visste du förresten att det bara var två djur som Gud nämnde i Koranen – hästar och kameler. Jag har verkligen hamnat i paradiset.

Varpå han sjunger arabiska sånger för kamelerna.

Expressen – se inslaget

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt