onsdag 12 januari 2011

Provanställd präst kallades neger DO-anmäler

DO-ANMÄLAN Kantorn i församlingen kallade prästen för "en neger". Nu har prästen, en man som har en utländsk bakgrund, anmält församlingen till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Dock framgår det inte om mannen ifråga faktiskt är afrikan/färgad.

Prästen, som hade en provanställning i en församling i Jämtland, uppger också att han tilldelats en undermålig tjänstebostad och att han känt sig kränkt i samband med att han använt eller blivit förhindrad att använda kyrkans tjänstebilar.

Prästen har sagts upp från sin provanställning men anser att uppsägningen var framprovocerad. Han har också känt sig kränkt då han skulle hämta sina saker i samband med uppsägningen, men även missgynnad i samband med sin föräldraledighet. Enligt skyddsombudet finns det ett "rasistiskt förhållningssätt" i församlingen.

DO vill nu att församlingen ska redogöra för tidpunkter då man fått kännedom om att prästen känt sig kränkt eller särbehandlad och vilka åtgärder som vidtagits med anledning av detta. DO vill också ta del av prästens anställningsavtal och uppsägningsbesked men också hur många av de övriga anställda i församling som har annan etnisk tillhörighet än svensk. Senast den 12 januari 2011 vill DO ha svar från den jämtländska församlingen.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt