fredag 28 januari 2011

Halverat stöd till religiösa föreningar i Västerås

VÄSTERÅS De religiösa föreningarna i Västerås står inför svårare tider då stadens föreningsbidrag har halverats, från 721 762 kronor 2010 till 360 000 kronor i år. Och värst drabbas de muslimska och ortodoxa föreningarna, som är snabba med att beklaga sig över det minskade pengaflödet.

Bidraget till islamiska församlingen och kulturcentrum, som driver moskén på Oxbacken med drygt tusen medlemmar, får 75 procent mindre i bidrag; från 229 069 kronor till 50 000 kronor.

– Det här blir jättesvårt för oss, säger imam Mahmut Ongun. Vi har en bred verksamhet, vi tar hand om ungdomar på många sätt. Till skillnad från kyrkorna har vi inte stora resurser och många av våra medlemmar har drabbats hårt av långkonjunkturen.

Även bidraget till syrisk-ortodoxa kyrkan reduceras kraftigt; från 111 822 kronor till 20 000 kronor.

2010 antog kultur-, idrotts- och fritidsnämnden nya riktlinjer för föreningsstödet där det bland annat framgår att föreningar endast kan få ekonomiskt stöd för sådant som ryms inom nämndens verksamhetsområde, dit religionsutövning inte räknas.

Dock finns andra vägar att gå för att säkerställa den statligt finansierade segregeringen. Bidrag kan sökas från andra nämnder för exempelvis fritidsgårdsverksamhet och modersmålsundervisning. Enligt Ulla Arvidsson, strateg på kultur-, idrotts- och fritidsnämndens stab, har de haft möten med den islamiska församlingen om just detta.

VLT

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt