lördag 8 januari 2011

Könsapartheid riskerar stänga somalisk friskola

DANMARK Allvarliga brister i jämlikheten mellan pojkar och flickor på den somaliska friskolan Calamus i Köpenhamn bekymrar Undervisningsministeriet så pass att skolan med största sannolikhet kommer att stängas ned.

Enligt rapporten från Skolestyrelsen förekommer också brister i utbildningen för barn med särskilda behov och en ändlös rad av regelbrott mot friskolelagen.

Myndigheterna lanserade 2010 en omfattande granskning av skolan, som lägger extra stor vikt vid islamiska värden och där samtliga 120 elever är somalier.

De många kontrollbesöken avslöjar att det finns anledning till oro över om skolan verkligen utvecklar och stärker elevernas kunskaper och respekt för grundläggande friheter och mänskliga rättigheter, inklusive jämställdhet mellan könen. Relationen mellan eleverna i samtliga observerade lektioner präglas av en motvilja mot att samarbeta med det andra könet, skriver Skolestyrelsen i sin rapport, och noterar också att undervisningen i flera fall sker könsuppdelat.

Skolestyrelsen konkluderar att skolan inte i tillräcklig grad rustar eleverna för ett liv i ett demokratiskt och jämställt samhälle.

Skolans ledning har delgivits rapporten för att samråda med berörda parter. Rektor Michael Aabling-Thomsen säger sig ännu inte ha läst rapporten.

- Men jeg har haft lejlighed til at læse nogle af rapportens konklusioner, og jeg må sige, at kritikken er sønderlemmende. Jeg er i chok og anede ikke, at der var så omfattende demokratiske og ligestillingsmæssige problemer på min skole, siger han til Avisen.dk.

JP
Calamus Privatskole

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt