måndag 31 januari 2011

Övergrepp mot zigenare ska kartläggas

ZIGENARE Regeringen har beslutat att ta fram en vitbok i vilken övergreppen mot zigenare i Sverige ska avhandlas. Integrationsminister Erik Ullenhag säger dock redan nu nej till något skadestånd, det viktiga sägs i stället vara att kartlägga, sammanställa och dokumentera vad som skett till en samlad bild över de övergrepp och diskriminering zigenarna utsatts för, där bland annat tvångssterilisering, avsaknad av rösträtt och diskriminering på arbetsmarknaden ingår.

Vitboken ska även peka ut vilken roll och ansvar olika samhällsinstitutioner haft i övergreppen.

Ullenhag tror inte att ett skadestånd från staten kommer bli en följd av kartläggningen och hänvisar till att många av övergreppen hunnit preskriberas. Han framhåller dock att vitboken är viktig för en ökad förståelse och för kommande åtgärder ämnat för att minska zigenarnas utanförskap; arbetslösheten är skyhög och många saknar grundskoleutbildning.

Syftet enligt regeringens promemoria är ”att bryta den onda cirkeln genom ett offentligt erkännande av de övergrepp som begåtts”.

Enligt Ullenhag krävs dock fler åtgärder för att minska zigenarnas utanförskap och lovar att sådana ska komma framöver, där vitboken är det första steget.

Rosita Grönfors, ordförande för Internationella romska och resandes kvinnors forum, hyser dock inga större förhoppningar om kartläggningen, som hon inte anser för någon nytta med sig.

- Jag tycker att de ska strunta i det som har hänt, det är historia. Jag vill att regeringen bryr sig om de romer som diskrimineras i dag i stället, säger hon till TT.

SVT

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt