söndag 16 januari 2011

Kanadensiska konvertiter på terrorträning

TERRORISM Enligt en välplacerad talibansk källa tränas en grupp militanta kanadensare i al-Qaidas terrorläger i Norra Waziristan, en bergsregion i Pakistan på gränsen mot Afghanistan, med slutmålet att utföra terrordåd i Kanada, som har trupper i grannlandet.

Arif Wazir, en militant från Darpa Khel i regionen, berättar att i den första etappen av deras resa åkte de tolv kanadensarna till Afghanistan i februari 2010. Efter nio månader beslutade ledare i al-Qaida att sända dem vidare till Norra Waziristan, dit de anlände i november.

Wazir berättar vidare:

I Afghanistan tränades de i grundläggande jihad, för närvarande är de upptagna med några specialkurser. Huvudsyftet med deras träning är användningen av sofistikerade vapen och hur man kommer i kontakt med lokala smuggelnätverk i Nordamerika.

De lär sig även att använda vanliga material som socker och grundläggande kemikalier för att tillverka kraftfulla sprängämnen. Dessa militanter kommer sedan att återvända till deras land för att utföra al-Qaidas plan på att attackera stora städer i Kanada.

Enligt tillgänglig information gick kanadensarna med i den militanta egyptiska organisationen Jihad al-Islami, som sedan hjälpte dem att resa till Afghanistan. Ledaren för gruppen kallar sig Abu Shahid, en 30-åring som konverterade till islam 2007 och gick med i Jihad al-Islami, med vilka han arbetar för att samla in pengar till organisationen.

Shahid är ansvarig för den kanadensiska gruppens samtliga aktiviteter i Norra Waziristan. Enligt talibanska källor kommer gruppen stanna kvar i området tills de anses vara tillräckligt tränade för att framgångsrikt utföra terrorattacker i Kanada. Shahid ska dessutom vara säker på att kunna rekrytera flera kanadensare.

Några av kanadensarna som ligger i träning heter Jeam Paull (Sadiq Ullah), Leman Langlois (Sana Ullah), James Richard (Abdur Rehman), Otto Paul (Abu Usman), Thomas (Abdullah) och Paul Gall (Hafiz Ullah). Inget av namnen har dock kunnat bekräftas av en oberoende part.

Diverse militanter med annan etnisk bakgrund tränas också i samma område, som beskrivs som ett av de mest laglösa områdena i Pakistan. Förutom araber och centralasiater finns jihadister från USA, Storbritannien och Tyskland.

I oktober 2010 dödades åtta utlänningar i en amerikansk drönarattack i regionen, några med västerländska namn. I september samma år dödades en högt uppsatt tysk militant vid namn Abdul Ghaffar i en liknande attack.

Den 15 december dödades två brittiska medborgare i Darpa Khel, de identifierades som Stephen (Abu Bakkar), 48, och Darry Smith (Mansoor Ahmed), 25. Efter att Stephen konverterat till islam åkte han till Afghanistan 2009 och gick med i al-Qaida. Han åtföljdes av Smith.

Tidigare i oktober 2010 dödades ytterligare en britt, en högt uppsatt militant vid namn Abdul Jabbar, som planerade att etablera en talibansk falang i Storbritannien med syftet att utföra attacker i Europa.

Polisen på fallet

Efter att Asia Times rapporterat om de kanadensiska terroristerna och deras träning hos al-Qaida, med slutmålet att utföra attacker i kanadensiska städer, lanserade den kanadensiska polisen en utredning.

- All information vi mottar bedömer vi utifrån dess trovärdighet och tar sedan nödvändiga åtgärder för att säkerställa säkerheten för kanadensare och våra allierade, säger Gilles Michaud, chef för den nationella säkerhetsmyndigheten.

- Om slutsatsen är att hotet är trovärdigt, vidtas lämpliga åtgärder.

Asia Times
Google/AFP

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt