fredag 21 januari 2011

Uppfyller man inte kraven ska man ut

NORGE Även i Norge var det debatt i riksdagen på onsdagen. Statsminister Jens Stoltenberg höll frågestund och försvarade regeringens invandrings- och asylpolitik. När en asylsökande har fått avslag efter en grundlig prövning, ska personen ut ur landet, säger han.

Statsministern (Arbeiderpartiet – motsvarighet till Socialdemokraterna) fick i egenskap av regeringens representant frågor från bägge sidor i invandringsdebatten. Först ut var Per Sandberg från Fremskrittspartiet som gav statsministern beröm för att hållit fast vid principen om likhet inför lagen men efterlyste samtidigt åtstramningar i regeringens asyl- och integrationspolitik, som han menar är bortom all kontroll.

– Under den senaste veckan har stora brister i immigrationslagen från 2008 avslöjats. Vi ser att personer utan id-handlingar genomgår universitetsutbildningar och får tillgång till trygghet och offentliga tjänster. Tusentals människor är i landet utan papper och lagligt uppehälle.

Något som statsministern inte höll med om.

– Vi tvångsutvisar 4 600 personer varje år. Det är två principer som ligger till grund för regeringens politik: För det första ska vi ge asylsökare beskydd, för det andra ska vi ge dem individuell prövning. Uppfyller man kraven, bör man tillåtas att stanna kvar. Om inte måste man ut.

– Det ska inte löna sig att hålla sig gömd.

Aftenposten

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt