torsdag 13 januari 2011

Fördubblat antal moskéer i Tyskland

TYSKLAND Den muslimska befolkningen i Tyskland planerar att fördubbla antalet moskéer i landet under de nästkommande fem åren, enligt siffror släppta av ett islamiskt institut denna vecka.

Salim Abdullah från det tyska institutet för islamiskt arkiv säger att de har registrerat 184 projekt som går ut på att uppföra nya moskéer. I några fall har de första spadtagen redan tagits.

- Vi talar här om byggnader med kupol och minareter, vilka syns tydligt på utsidan, och inte de 2 600 bönehus i olika byggnader runtom i landet, säger Abdullah.

Av 1 200 institutioner som används som moskéer i Tyskland går endast 159 att igenkänna som en moské på utsidan och används av tre miljoner muslimer. Resterande är så kallade “bakgårdsmoskéer”, vilket innebär att de består av rum i byggnader som tillhör andra verksamheter och inte har några synbara tecken på utsidan på att det är just en moské.

2004 fanns 141 stycken moskéer med minareter i landet.

Den starka uppgången i uppförandet av moskéer i Tyskland under de två senaste decennierna har gjort landet till ett av de “bäst utrustade” i Europa för islamisk tillbedjan, enligt Abdullah.

Planer på att bygga en av de största moskéerna i Europa i Köln har mött på motstånd från kristna ledare och högerpolitiker. Det är den turkisk-islamiska unionen för religiösa frågor, Tysklands största muslimska gruppering, som ligger bakom planerna.

Centralrådet för ex-muslimer har också motsatt sig idén och den kvinnliga ordföranden, Mina Ahadi, har i radio sagt att det redan finns tillräckligt med moskéer i Tyskland.

- Om fler moskéer byggs kommer mer press att sättas på kvinnor, och till och med barn kommer att skickas till skolan i slöja och bli isolerade, säger Ahadi.

Medan antalet moskéer ständigt växer stängs dörrarna igen för gott i många kristna kyrkor runtom i landet. För några veckor sen såldes en kyrka i Neukölln, en stadsdel i Berlin, för €550 000 (knappt 5 miljoner svenska kronor) till det muslimska förbundet för interkulturella center som planerar att omvandla byggnaden till “ett hus av fred”, där bön ska hållas och projekt riktat mot att främja integrationen, social rådgivning och yrkesvägledning påstås ingå.

Deutsche Welle

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt