torsdag 13 januari 2011

Autistisk misshandlade barn och gamla friades

FRIANDE MISSHANDELSFALL Den som begår ett brott kan normalt dömas till böter eller fängelse. Om brottet har skett under allvarlig psykisk störning kan domstolen döma till rättspsykiatrisk vård. Men det är inte alltid det sker heller. Detta är en sådan – pågående – historia. Det handlar om en 23-årig storvuxen autistisk kille i Malmö som får vredesutbrott och misshandlar okända helt oprovocerat. Men han har blivit friad hittills eftersom han inte förstår vad han gjort. Åklagare beskriver 23-åringen som straffimmun.

Överåklagaren har begärt överprövning gällande senaste domen där rättegången måste tas om. Frågan ställs nu på sin spets. Vilket ansvar har en svårt utvecklingstörd person för sina handlingar? Och vilket ansvar har hans ledsagare samt dess ledning?

Det handlar om

  • Mahdi, född 1987.

PI skriver inte ut hela namnet på grund av hans handikapp. Ej heller har hans etnicitet någon bäring i fallet. Tänk på det när ni kommenterar.

Han har svår autism, som enligt lexikon beskrivs som följande

Infantil autism eller autistiskt syndrom är i regel ett kroniskt handikapptillstånd som ger symptom från de första levnadsåren. Förmågan till socialt samspel är kraftigt nedsatt. Gester, mimik och talspråk saknas ofta. Språkförståelsen är nedsatt. I de flesta fall tar behandlingen sikte på habilitering snarare än bot. Vårdtyngden för familjen är mycket stor.

Mahdi bor på ett boende och är elev på en särskola och vårdas alltid av två assistenter till en kostnad av 12 000 kronor per dygn och får en omfattande medicinering. Men problem har ibland uppstått med att nå rätt nivåer i den stabiliserande och aggressionshämmande medicinen. Enligt pappan är han på en fyra-femårig pojkes nivå. Pappan säger att han själv förmår att läsa sonens signaler.

– Jag har räddat samhället från händelser minst 50 gånger. Jag har upptäckt vad som är på gång några sekunder i förväg och kunnat lura honom: "Vill du ha en glass? Vill du ha godis?".

Men varken pappan eller sonens ledsagare har inte alltid varit förutseende. Följande handlar om den friande domen som kom 2006. Mahdi beskrevs då som 17-åring enligt följande av hans utredande (över)läkare, som är specialist i bland annat rättspsykatri:

Misshandelsfallen täcker år 2005

1) Mahdi och hans ledsagare samt hans pappa har just varit på en bilutflykt. När bilen stannar stiger Mahdi av först och innan de andra hinner reagera rusar han fram till en äldre man, 70 år, som just varit på vårdcentralen för sjukgymnastik. Mannen har en ryggmärgsskada. Madhi tar sats och knuffar omkull mannen, som faller hårt i trottoaren med blåmärken på benen och handskador som följd. Handskaden ledde till att mannen inte kunde spela mer gitarrr. Har ständig värk i handen.

2) En äldre man, 66 år, betraktade några grävmaskiner från en gångbro. Just som han vänder sig om rusar Mahdi fram och slår honom över tinningen/vänster öga med ett knytslagsslag. Mannens glasögon slås av men går inte sönder.

3) Mahdi befinner sig på äventyrsbadet Aq-va-kul. Där finns även två män och den enes lillebror. Den ene mannen bar grabben på sina axlar på väg in i en äventrsgrotta. Då får Mahdi syn på dem. Han rusar fram och slår tre-fyra knytnävsslag i ansiktet på mannen. Han faller bakåt i vattnet, med grabben i famnen. Det kunde ha slutat mycket värre om grabben kommit i vägen för slagen. Mannen fick skador i ansiktet. Strax därpå kommer den andre mannen. Mahdi har då “mord i blicken” och ger sig på den mannen med. Han slår honom med flera knytnävslag i ansiktet innan mannen lyckas få undan Mahdi. Mannen skriker “Vad gör du” eller liknande. Då anfaller Madhi igen, nya knytnävsslag med rodnader och flera blåmärken som följd.

Tingsrättens resonemang

Mahdi kunde inte förhöras, ej heller var han med på rättegången och frias sedan helt. Med hänvisning till överläkarens utlåtande ovan skrev man i domen:

Enligt tingsrätten innebär det som framkommit vid läkarundersökningen i kombination med själva gärningarna, som ter sig oförklarliga och irrationella, att Mahdi inte har varit i sådan grad medveten om sitt handlande och effekterna av det i straffrättslig mening kan anses ha haft uppsåt att begå de tilltalade gärningarna. De av Mahdi begångna gärningarna är därför inte att anse som brott. På grund av det anförda skall samtliga åtal och yrkade skadestånd ogillas.

Malmö tingsrätt, målr nr B 5417-05

Misshandel av liten flicka

Madhi har även friats i ett annat misshandelsmål år 2006. Den 16 augusti greps Mahdi efter att ha sparkat ner en femårig flicka på Södergatan i centrala Malmö. Flickan, som var ute och gick med sina föräldrar, föll ihop på gatan. Vice chefsåklagare Mats Svensson sa då att överfallet på den lilla flickan var ett oerhört fult brott men skrev av det på grund av tingsrättens tidigare konstaterande om Madhis handikapp dvs det går inte att styrka uppsåt. Det gick alltså inte ens till åtal.

Tvångsvård

Sex dagar efter överfallet på flickan, den 22 augusti 2006, slog Mahdi personal på sin dagliga verksamhet. Han låstes in och polis larmades till platsen. Nästa dag, den 23 augusti 2006, togs beslut om psykiatrisk tvångsvård. Sådan vård kan ges till personer som är till fara för sig själv eller andra. Men efter tre månader upphörde tvångsvården.

Malmö tingsrätt, mål nr B 6411-06

Nya åtal

Mahdi friades för nedan fyra fall perioden 2008-2009. Dessa fall tas nu om i en ny rättegång då överåklagaren Peter Hertting begärt en överprövning. Denne är även djupt kritisk till de tidigare utredningarna.

Misshandelsfallen:

1) Sommaren 2008. Mahdi befinner sig i en livsmedelsbutik där han stöter ihop med en kvinna. Kvinnan har ena benet gipsat och går med kryckor. Då sparkar Mahdi undan kryckorna så att kvinnan faller till marken.

2) Äventyrsbadet Aq-va-kul. Mahdi slår till en blott 6-årig flicka så hon hamnar under vattnet. Hennes pappa rusar fram till hennes räddning men då ger sig även Mahdi på pappan, som får ett knytnävsslag.

3) Mahdi är åter på badanläggning, denna gång Kockums fritid. Där ger han sig på en kvinna och drar ner henne under vattnet.

4) Våren 2009. Mahdi ger sig på en 95-årig kvinna, Anna-Lisa. Hon får ta emot flera knytnävsslag i ansiktet, där sedan hon faller till marken. Nere på marken har misshandeln fortsatt med sparkar och slag. Anna-Lisa fick sin handled krossad samt smärtor i underlivet och ryggen.

Det är detta fall som lett till nya åtal för samma brott.. Åklagaren lade ner förundersökningen baserat på de tidigare friande domarna. Kvinnan, Anna-Lisa, begärde då en överprövning vilket ledde till överåklagarens begäran att ta upp utredningarna på nytt. Och att de ska göras bättre.

Dels anser överåklagare Peter Hertting att beslutsunderlaget är otillräckligt, att ytterligare förhör med målsägaren bör hållas, dels att det enskilda intresset hindrar att en förundersökning läggs ner med hänvisning till reglerna om åtalsunderlåtelse. Överåklagaren skrev också i sitt beslut att han inte kan se att Mahdi fått sådan psykiatrisk vård som åklagaren i Malmö refererar till i sitt beslut att lägga ner förundersökningen.

Pågående mål

Malmö tingsrätt, B 5220-10

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt