söndag 23 januari 2011

Diakonia skapar Israelhat

MELLANÖSTERNKONFLIKTEN Siewert Öholm, journalist och känt ansikte i TV för inte alltför länge sedan, skriver i en artikel om en obehaglig upplevelse på ABF-huset i Stockholm nyligen där ett seminarium på temat ”Rättvis fred i Mellanöstern” hölls.

Öholm beskriver den, som han uttrycker det, totala blindhet som präglade både moderatorn (miljöpartisten Gustav Fridolin) och den inbjudna panelen.

Sorgen var att hela tillställningen kändes som en dödsmässa ur det förgångna. Majoriteten av besökarna föreföll representera en 40-talistgeneration som 2011 desperat försöker krama ut några rester ur sin gamla Israelhatande vänsterretorik från "Palmeepoken".

På plats fanns bland annat Anita Brodén (Fp) som hyllade den skattefinansierade biståndsorganisationen Diakonia på vars bekostnad hon rest till allehanda platser där israeler är de onda, grymma och omänskliga som trakasserar palestinska skolbarn och vuxna.

Vid hennes första Israelresa gjordes det klart av Diakonias ledning att endast ena parten har skuld i konflikten och nu var hon ”omvänd” Förvåningen blev sedan stor då hennes kristna hemförsamling inte delade hennes smygantisemitism.

Även Hans Linde (V) har fått sin bild av konflikten levererad av Diakonia; Israel bedriver apartheidpolitik och struntar i demokrati och mänskliga rättigheter. Hur israeliska skolbarn som tillbringar skoldagarna i skyddsrum på grund av det ständiga dödshotet från Hamas raketer är det inget som oroar någon. Linde var mest bekymrad över Sveriges handelsavtal med Israel, som han ansåg borde brytas.

Den tredje paneldeltagaren beskriver Öholm som den sorgligaste av dem alla; Ulf Carmesund (S), internationell sekreterare i Broderskapsrörelsen som bland annat var med på debaclet ”Ship to Gaza” förra året.

Men han förefaller märkligt förblindad av sitt eget rättvisepatos. Hans sökande efter sanning leder honom till medvetna lögner och förfalskningar för att svärta ner både nuet och historien i staten Israels framväxt. Diakonias verksamhet, liksom Bildas i Jerusalem, förefaller vara ett mångårigt engagemang för honom. Men allvarligast med Caresund var hans rent antisemitiska uttalande när han menade att judar som tagit över en palestinsk by 1948 i stället borde "flytta hem till de länder de kom ifrån". Underförstått alla judar (!) även 2011. Uttalandet är osannolikt, obegripligt och oacceptabelt från en framträdande svensk politiker. Avgå, Carmesund, skäms, eller be i varje fall både judar och svenskar om ursäkt. Du kan göra det den 27 januari på Minnes­dagen för förintelsens offer.

Världen idag

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt