torsdag 6 januari 2011

Carl Bildt lovar Turkiet plats i EU

KATASTROF Den svenske utrikesministern och adelsmannen Carl Bildt har i en artikel publicerad i den turkiska tidningen Hürriyets engelskpråkiga upplaga lovat Turkiet att det inte skall vara några problem med att få deras ambitioner om ett medlemsskap i EU uppfyllda. Tidningen hämtar sin information från ett TV-program på den turkiska kanalen Skyturk som enligt uppgift kommer att sändas onsdag nästa vecka, där Bildt tydligt skall ha klargjort att det mer eller mindre rör sig om formsaker innan ett medlemsskap är ett faktum.

Turkiet är idag ett transitland för en stor mängd “flyktingar” som via landet sedan tar sig upp genom Europa, ett Europa där Sverige är ett extremt populärt mål. Grannlandet Grekland, som har stora problem med den mycket strida ström av människor som söker sig till bättre ekonomiska förhållanden, helst finansierade av andra länders skattebetalare, har meddelat att man överväger att bygga ett stängsel eller en mur för att försöka få stopp på folkströmmarna.

Både Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy har starkt motsatt sig ett turkiskt medlemskap i EU, medan den brittiske premiärministern David Cameron anser att ett medlemsskap för landet är närmast självklart.

Storbritannien är tillsammans med USA de ivrigaste förespråkarna för att Turkiet ska bli medlem i EU. Syftet uppges vara att stärka USA:s och Natos maktställning i Europa – Turkiet är i praktiken en gigantisk amerikansk militärbas – och att en gång för alla stuka de tyskfranska planerna om att EU ska utvecklas till en autonom ekonomisk, politisk och militär supermakt som kan utmana USA:s globala hegemoni.

Den danske psykologen, författaren, samhällsdebattören och Folketingskandidaten för Dansk Folkeparti Nicolai Sennels reagerade starkt på ett tal som David Cameron höll i den turkiska huvudstaden Ankara där han lovade att kämpa för ett turkiskt EU-medlemsskap. Sennels skrev ett öppet brev till Cameron där han förklarade varför Turkiet aldrig kunde bli medlemmar. PI har tidigare översatt och publicerat brevet, vilket efter Carl Bildts utspel nu får förnyad relevans.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt