fredag 21 januari 2011

F d barnsoldat häktad för Mariehemsmordet

MORD Lördagen den 16 oktober larmades brandkåren till en brand i en lägenhet på Mariehemsvägen i stadsdelen Mariehem i Umeå. I lägenheten låg en 57-årig man, mördad. Offret var lägenhetsinne-havaren Roland Bergström, född 1953, och var illa åtgången. Enligt uppgift ska Bergström ha stuckits ihjäl med ett eller flera vassa föremål innan man satt eld på hans kropp för att dölja spåren.

Polisen inledde direkt ett stort spaningsarbete och under de första veckorna anhölls en mängd personer varav några även häktades under en kortare period. Men de har släppts en efter en och åklagaren har valt att avskriva misstankarna mot de sju personer som först anhölls. Istället har man fullt fokus på en enda misstänkt gärningsman som sitter häktad på sannolika skäl.

  • Joel Kikuni Masudi, född 1988, från Kongo. Han greps den 27 november och har varit granne med Bergström eller åtminstone bott i området. Kikuni Masudi är ostraffad och kom till Umeå för tre år sedan. Han har bland annat haft förtroendeuppdrag inom idrottsrörelsen i länet vilket är Södra Västerbotten FDK – domarklubb.

Enligt lokal media, som tagit del av frivårdens personutredning, hävdar Joel Kikuni Masudi att han såg sina föräldrar bli mördade och kidnappades därefter för att bli barnsoldat i Kongo.

Västerbottenskuriren publicerade i sin pappersupplaga en längre artikel om detta den 20 januari samt upptakten till mordet. Om någon läsare har pappersartikeln vore vi tacksamma för en inskannad kopia till oss.

Domstol

Umeå tingsrätt, okänt mål nr. Åtal väntas inom kort.

/

Tänk på språkbruket när ni kommenterar.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt