lördag 22 januari 2011

Migrationsverket stänger i Vilhelmina

VILHELMINA Migrationsverket stänger ned sin anläggning i Vilhelmina 1 maj, ett beslut som påverkar 320 platser, 70 lägenheter och drygt 20 anställda. Ett hårt slag mot kommunen, som säger sig ha sett asylmottagningen som såväl en humanitär insats som till ekonomisk nytta.

Åke Nilsson (S), kommunalråd, tror att anledningen till nedläggningen är att den är för liten.

- Vi tar emot 320 personer, där somalier och irakier är de största grupperna, men en idealisk volym för Migrationsverket betraktas vara från 500 – upp till 700 personer. Det har vi inte kunna ställa upp på, eftersom kommunen inte är tillräckligt stor för detta, säger Åke Nilsson.

Lenny Anundsson, biträdande enhetschef i Västerbotten och platschef för Vilhelmina, poängterar att det inte handlar om ett missnöje från deras sida och säger att anläggningen fungerat mycket bra, men flödet av asylsökande till Sverige har minskat och verket måste därmed se över sina anläggningar.

I Vilhelmina har Migrationsverket nio anställda. Dock uppskattar kommunen det totala antalet människor som har med anläggningen att göra, inklusive personal, landstingsanställda och kommunalt anställda, till drygt 20 personer.

Åke Nilsson har beskedet till trots inte gett upp hoppet om att fortsätta den humanitära insatsen från Vilhelmina kommuns sida.

- Vi har ett undertecknat avtal om ensamkommande flyktingbarn, men av olika orsaker har det blivit försenat.
- Nu får vi ta tag i detta så att den mottagningen kommer i gång, säger han.

Tillträdande ordförande i det kommunala fastighetsbolaget Vibo, KG Abramsson, är bekymrad över lägenheterna som nu kommer att stå tomma.

- Det är inte lätt att fylla 70 tomma lägenheter i Vilhelmina, konstaterar han.

VK

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt