lördag 15 januari 2011

Gängkriget i Malmö: familjen som är grovt kriminell

GROVT KRIMINELL FAMILJ Dessa familjemedlemmar är en följetong utan dess like. Det handlar om den kosovoalbanska familjen Kupa i Malmö som PI tagit upp många gånger, främst för att en av sönerna är ledare för den gängstridande K-falangen. Nu har en lillebror åtalats för narkotikabrott medan pappan och storebror sitter häktade för andra brott; skottskadad rysk torped och vapenbrott. 

  • Valdet Kupa, född 1987. Han är ledaren för gänget som legat i våldsam konflikt i några år med M-falangen. Har dömts åtskilliga gånger tidigare bland annat för grovt vapenbrott. Haltar på grund av en skottskada då han blev nedskjuten. Nu sitter han åter häktad för grova vapenbrott och misshandel av en förmodad rysk torped, något PI skrev om häromdagen.
  • Hans pappa Berat Kupa, född 1960, sitter också häktad för samma misshandelsbrott och grova vapenbrott. Figurerar även som fortsatt misstänkt för mord i en annan utredning, det så kallade Gångtunnelmordet. Satt häktad för det en längre tid men släpptes igen.
  • Mevlur Kupa, bror och son i familjen är död. Han sköts till döds den 31 januari 2009 i centrala Malmö. Ledarfiguren och en torped i M-falangen har suttit häktad för mordet men kan ännu så länge inte bindas.

Mevlur satt även anhållen en tid tillsammans med deras mamma, misstänkta för skyddande av brottsling i samband med att pappa Berat Kupa flydde landet efter Gångtunnelmordet.

Ännu en son åtalas

Nu handlar det om yngste sonen i familjen:

  • Valmir Kupa, född 1993.

Den 1 juli 2009 greps han av polisen när han var påverkad och kom med småpåsar cannabis på sig. I en lägenhet där han brukade sova hittade polisen 92 gram cannabis och i en garderob fanns 110 000 kronor i kontanter.

I går kom åtalet mot honom vilket har dröjt. Enligt åklagaren har det sin grund i att Valmir varit misstänkt för andra brott och han ville samla allt i ett enda åtal. Men så blev det inte. Valmir är nu avförd från de andra utredningarna och åtalet avser endast narkotikabrottet (och möjligen även penninghäleri.) Åklagaren lär yrka på ungdomstjänst. Pengarna däremot är tagna i beslag trots protester från familjen som på fullt allvar hävdar att det är deras sparade pengar som ska lämnas tillbaka.

KvP

Gängkriget

Gängkriget i Malmö fortsätter
Gängkriget i Malmö: aktiv i M-falangen nedskjuten
Mordet på Mirtez Masovic: GM fick femton års fängelse
Mordet på Mevlur: M-falangens ledare häktad för dådet
Mordet på Mirtez Masovic: kaos inledde rättegången
Gängkriget i Malmö: hårdbevakad begravning
Mordet på Mevlur Kupa: hämnd för gångtunnelmordet eller för mördade Mirtez Masovic?

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt