söndag 9 januari 2011

Svor att bli hederlig gängledare häktad på nytt

GROV KRIMINALITET Gängkriget i Malmö har pågått under några år. Åtskilliga skottlossningar, överfall, bomber men framförallt har det resulterat i två mord och många skadade. I centrum står två falanger: K- mot M-falangen. Länskriminalen har lagt ner stora resurser och tusentals timmar på få bort detta krig från gatorna. Det är nolltolerens som gäller. Alla gängmedlemmar kollas frekvent och man sätter dit dem för minsta lilla, allt för att störa deras grovt kriminella verksamhet – och samtidigt minimera risken att tredje part, oskyldiga, drabbas exempelvis av förlupna kulor. Den 5 september inträffade ett nytt skottdrama där en förmodad attentatsman skottskadades av K-falangens ledare och dennes likaledes kriminelle pappa. Båda greps, häktades och släpptes. Nu sitter de häktade igen – för samma brott.

Det handlar åter om

  • Valdet ”Vali” Kupa, född 1987, alban och K-falangens ledare. Media har döpt falangen efter K i hans efternamn. Gänget sysslar med narkotika, vapenbrott, stölder mm.

Han sköts ned midsommarnatten 2008, överlevde och haltar numera. Har ett digert brottsförflutet, bland annat för misshandel, rån, övergrepp i rättssak och narkotikabrott. Dömdes för grovt vapenbrott, men kom undan med minimistraff på grund av mordhoten mot honom. Under fängelsetiden nekades han permission till sin mördade brors (Mevlur) begravning. Tidigare när kriget rasade som värst sa han bestämt att nu var det slut med kriminellt liv och en flytt uppåt landet var på gång. Han skulle bli takläggare och hederlig. Det var en ren lögn. Valdet Kupa har nära kontakter med Albanligan i Göteborg, även känd som Naserligan

  • Berat Kupa, född 1960. Pappa till ”Vali”.

Berat Kupa satt tidigare häktad för det så kallade Gångtunnelmordet på Petrit Islamoski, född 1962, natten till den 6 december 2009 i östra Malmö. Mordet skedde invid en gångtunnel under kontinentalbanan, strax efter Annelundsvägen, med Rosengårds ytterområde på andra sidan. Motivet ska ha varit att Petrit ansåg Berats söner drog skam över alla andra unga albaner med sina gangsterliv när de båda befann sig i en föreningslokal tidigare samma kväll. Berat Kupa flydde landet men greps sedermera. Han släpptes dock men är fortfarande misstänkt och förundersökningen fortsätter. Även hans fru och den andra sonen, den nu mördade Mevlur Kupa, greps och satt anhållna en tid för skyddande av brottsling.

Skottdramat

Söndagen den 5 september 2010 vid 21.30-tiden. En 22-årig bulgar kliver in i trapphuset på Von Lingens väg på Rosengård och ringer på dörren till K-familjens bostad på femte våningen. Valdet och Berat utgår direkt från att någon är ute efter dem och beväpnar sig direkt. Därefter öppnar Berat varpå de går ut i trapphuset. Man angriper bulgaren omgående. Berat ska enligt åklagaren ha tagit ett livtag och sparkade på hans ben samtidigt som Valdet riktade sitt vapen mot hans huvud. Bulgaren lyckades dock ta sig loss och försökte fly ned för trappan. Men angriparna fick tag i honom igen och drog ned honom till fjärde våningen. Medan Valdet höll fast honom slog Berat honom två gånger i huvudet, med pistolpipan som tillhygge. Därefter avlossade Berat två skott som träffade bulgaren i vänstra låret.

När polisen kommer till trapphuset hittar man två handeldvapen samt blodspår. Men det fanns ingen bulgarisk skadad torped. Adressen är dock välkänd och K-ledaren och hans pappa grips omgående. Sedan får man napp på Lunds sjukhus. Där har man fått in en skottskadad blödande 22-åring. Han matchas till skottdramat och grips men vägrar säga någonting i förhör, inte ens sitt namn eller härkomst.

Efter några dagars pressande förhör säger han sitt namn och samtidigt har polisen fått fram identitetshandlingar. Han var bulgarisk medborgare och behövde ryskspråkig tolk. Om PI minns rätt sa han sig heta Valentin enligt protokollen. Men ID-handlingarna visade sig vara förfalskade och polisen var tillbaka på ruta ett med hans rätta identitet. Vem han är eller hur han kom dit vet polisen fortfarande inte. I förhör erkände han ha varit på platsen i trapphuset men nekade till uppsåtet att döda någon. De andra två anföll utan anledning, hävdade han. Han ringde på fel dörr, påstod han. Detta var en av flera förklaringar i förhören. Men polisens teori är att bulgaren ska ha uppsökt gängledaren för att mörda denne men blev själv skjuten.

Bulgaren kom sedan till häktningsförhandlingarna på två kryckor och häktades enbart för urkundsförfalskning. Tingsrätten godtog inte mordförsök.

Valdet och Berat Kupa häktades också – skäligen misstänkta för grov misshandel. Men båda nekade. Några dagar senare släpps båda. Det gick inte att styrka brottet men de blev inte avskrivna. Utredningen fortsatte i det tysta.

Genombrott

Ett halvår senare har bevisningen stärkts mot pappa och son och kammaråklagare Jan Pernvi beordrade polisen att de skulle hämtas in. Pernvi passade även på att damma av gamla brottsmisstankar. När polisen hämtade Berat och Valdet i tisdags kunde man lägga till ytterligare ett brott. I bostaden fanns ett skarpladdat vapen och under fredagen häktades båda två på nytt.

Valdet
- Tre fall av grovt vapenbrott, varav det ena stammar från 2006.
- Grov misshandel gällande 5 september.

Berat
- Grov misshandel gällande 5 september.
- Tre fall av grovt vapenbrott, där ett av vapnen hittades laddat och nedgrävt på Östra kyrkogården.

Om det leder till åtal och fällande domar (fängelse i straffskalan) är en annan sak. PI yrkar även på livstids utvisning. De har förbrukat sin rätt att uppehålla sig i Sverige för länge sedan.

Skånskan
SDS

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt