torsdag 20 januari 2011

Präst greps av polisen för blockering av asylförvar

KÅLLERED Under tumultet då polisen skulle verkställa utvisningen av tre irakier under onsdagen greps 70 personer. Bland dem fanns prästen Tobias Herrström, som beklagade sig över att polisen inte behandlade dem som människor utan mer som ting.

På lördagskvällen inleddes blockaden. Ett stort antal personer tog sig till Migrationsverkets förvar i Kållered med avsikten att stoppa polisen från att hämta tre irakier som fått avslag på sina asylsökningar. Ett schema sattes ihop för att se till att någon alltid fanns på plats. Tre bilar parkerades även framför ingången.

På lördagsmorgonen gjorde polisen ett första försök att få bort demonstranterna men misslyckades. Herrström anslöt sig till mobben på måndagsmorgonen.

- När jag kom så försökte polisen att ta sig förbi avspärrningen. Då ställde jag mig i vägen för att tillsammans med de andra försöka stoppa polisen. Jag gick i armkrok med andra som var där, säger Tobias Herrström, som är trött efter den gånga nattens strapatser.

Natten mot tisdag greps Herrström tillsammans med 70 andra personer för ohörsamhet mot ordningsmakt. Cirka hundra demonstranter lyckades polisen få bort, så även bilarna.

- Det var dramatiskt att se stora män med vapen komma och lyfta bort folk. En del fick säkert blåmärken och fläskläpp. Det våld jag såg kom från polisen när de försökte få loss människor.

- Även om det var dramatiskt så var det aldrig våldsamt. Jag var inte rädd, säger Tobias Herrström.

Herrström fördes bort i polisbil och fick tillbringa sex timmar på ett förvar i Göteborg innan han blev förhörd. Han berättar att polisen var opersonlig.

- Polisen behandlade oss mer som ting, inte som personer. De pratade inte med oss som människor. Det var lite läskigt, säger han.

Vad påföljden blir för Herrström är oklart, allt från böter till fängelse är möjligt. Han ångrar dock inte sin medverkan.

- För det första är detta människor i behov. Sen är de också kristna bröder. Skulle de skickas tillbaka till Irak vet vi att det är förenat med stor fara för deras liv, säger han.

Dagen · PI · PI · PI · PI

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt