torsdag 20 januari 2011

Vill ha modersmål som merit vid högre studier

SKOLAN För att vara behörig till gymnasiet eller högre studier måste man vara godkänd i Engelska. Men i Örebro län nådde inte 20 procent av högstadieeleverna med utländsk bakgrund upp till det målet år 2010. Därför vill flyktingeleverna att man slopar det kravet och istället ska modersmålet vara meriterande.

Berit Olsson rektor på Vivallaskolan håller med och menar att det är tillräckligt att man måste lära sig svenska och att det är tidspressande för flyktingarna att då även lära sig engelska. Så hon välkommnar en förändringen i systemet.

-Vi borde kunna attrahera många många fler, att läsa sitt modersmål under hela sin skoltid, och få med sig det som ett ämne för att kunna söka till högre studier, säger Berit Olsson.

Lennart Bondesson (KD), ordförande i barn och utbildningsnämnden, i Örebro. håller också med:

– Ja! Det hade nog gynnat många av våra nyanlända att slippa tvingas in i engelskan. Kunna satsa på sitt modersmål och på svenskan, och ta engelskan senare. Sen tror jag att också att det hade motiverat många fler att läsa modersmål. Nu ser man inte egentligen nyttan av att ha studerat det.

– Jag själv kommer att aktivt ta ansvar för att driva frågan i mitt parti , bland Kristdemokraterna som finns i regeringen idag, säger Lennart Bondeson.

SR Örebro

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt