lördag 22 januari 2011

Domare full inför rättegång mot stöld- och vapenliga

STÖLDLIGA Det handlar om sju män i åldrarna 18-39 år som under 2010 gjort ett mycket stort antal inbrott i södra Halland, norra Skåne och västra Småland. Männen har tagit sig in i villor och husbyggen i bland annat trakterna runt Laholm, Mellbystrand, Båstad och Markaryd. Under inbrottsräderna har de stulit saker och till synes tagit allt de kommit över, från smycken och vapen till toalettstolar, kläder och utländsk valuta. Vid ett tiotal av inbrotten har vapen stulits. Det totala värdet på allt stulet gods ligger gott och väl på över en miljon kronor.

Den 13 januari åtalades männen på sammanlagt 14 punkter innefattar olika grader av (grov) stöld och vapenbrott. Två av dem åtalas för häleri sedan de förvarat eller köpt stöldgods. Huvudmannen, eller den som förekommer i flest åtalspunkter åtalades även för skyddande av brottsling, då han gömde en misstänkt för narkotikabrott. Han åtalades också för vapenbrott sedan han haft två revolvrar med ammunition i sin källare, och tillsammans med en av sina medåtalade stulit ett vapenskåp som innehöll gevär.

Hotbild

Rättegången skulle ha inletts i torsdags på förmiddagen men fick avbrytas på grund av säkerhetsskäl. Den ska uppgraderas först innan man inleder förhandlingarna. Intialt handlade det om många intresserade åhörare men bara 24 platser. Men det sedan framkom även en potential hotbild. Ett flertal av de intressserade i väntsalen fick polisen och säkerhetsavdelningen att omvärdera situationen. Enligt säkerhetschefen fanns det bland annat en kriminell tidigare attackerat en åklagare ha funnits i väntsalen. Några som fanns där ska också ha varit ovänner med vissa av de åtalade. Det fanns också indikationer från annat håll att det kunde hända saker.

Full domare

Men man ställde även in av ett annat skäl. Domaren i målet, rådmannen Elisabeth Karlén, fastnade nämligen samtidigt i en nykterhetskontroll strax utanför tingsrätten. På polishuset fick hon blåsa i en så kallad evidenser som visade att hennes utandningsluft innehöll 0,18 milligram alkohol per liter vilket motsvarar minst 0,36 promille i blodet. Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille. Polisen tog hand om hennes körkort. Karlén säger att det var en engångsföreelse och berodde på lite för mycket dryck kvällen innan.

Anledningen till att hon fastnade var polisens trafikkontroll i samband med rättegången där man synade vilka kriminella som kunde tänkas dyka upp som åhörare, vänner som ovänner till de åtalade.

Elisabeth Karlén är en meriterad domare och har på senare tid dömt i flera stora och uppmärksammade brottmål, bland annat i Vietnamhärvan vilken handlade om människosmuggling i stor skala till Sverige.

De åtalade männen

  • Andreas Falheim, född 1987. Åtalas på 13 punkter.

Övriga

  • Magnus Falheim, född 1989.
  • Gabriel Marku, född 1991.
  • Jonas Zung-Hoon Linde, född 1971.
  • Timmy Johansson, född 1987.
  • Besnik Gashi, född 1988.
  • Drilon Zogaj, född 1992.

Domstol

Halmstad tingsrätt, mål nr 2491-10

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt