söndag 9 januari 2011

Migrationsverket misstror åldern på ensamkommande 17-åring

ENSAMKOMMANDE Det handlar om afghanen, Mahmoud Sultani, som påstår sig vara 17 år. Han placerades därför på transitboendet Blinkarpsgården i Svalöv i våras, så som ”ensamkommande flyktingbarn”. För övrigt har PI skrivit om den gården innan och det handlade om två av fyra afghaner som misshandlade andra i Malmö.

Migrationsverket ifrågasätter Mahmoud Sultanis ålder. De anser att han är betydligt äldre och har därför inte givit honom besked om uppehållstillstånd – ännu. Han har skäggväxt, grov benstomme och rynkor runt ögonen, till sättet är han mogen och självständig, och Migrationsverket bedömer det som mer sannolikt att han är över 18 år än under. För att fastställa Mahmouds ålder har Migrationsverket bland annat använt handröntgen. Men metoden har kritiserats av barnläkare som menar att felmarginalerna är för stora.

Numera har en naiv svensklärare med rullande ögon tagit sig an honom i sitt eget hem i väntan på besked.

– Mahmoud är verkligen ensam. Han har ingen anhörig kvar i Afghanistan, säger Marika Tretonius.

Följt av rövarhistorien:

Mahmoud är shiamuslim och hazar. Förföljelser av hazarer och är vanliga i Afghanistan, bland annat av de sunnimuslimska talibanerna. Mahmouds pappa var bonde och hade en liten gård väster om Kabul.

Mahmouds berättelse är fragmentarisk. Han uppger att pappan och lillasystern dödades av talibaner 2008. Själv var han inte hemma när det hände. Han och hans mamma, som hette Zaki, flyttade in hos en släkting. Mamman uppmanade honom att fly landet, men han stannade hos henne eftersom hon var sjuk.

Till Marika har Mahmoud sagt att det var av sorg efter sin man och sin lilla flicka som hans mamma dog.

– En morgon när han vaknade låg hon tydligen död i sängen, säger hon.

Efter mammans död blev det problem med släktingen han bodde hos. Mahmoud tog sig till fots, med bil och en överfull båt till Grekland via Iran och Turkiet. Därifrån till Italien och Frankrike och slutligen till Sverige i januari 2010.

HD
Bilderna

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt