måndag 27 juni 2011

16 års fängelse för brutalt studentmord

MORD En kvinnlig 24-årig utbytesstudent, Chen Hao från Shanghai, knivhöggs svårt den 31 mars i stadsdelen Brickebacken i Örebro. Mördaren var en manlig landsman, den 24-årige utbytestudenten Pan Junfeng. Motivet var obesvarad kärlek.

Junfeng ska ha greppat tag om Haos hals och knivhuggit henne ett dussintal gånger efter att ha förföljt henne till en stormarknad den aktuella dagen där hon var för att handla mat. Flera blev vitten till överfallet och gärningsmannen hölls kvar på platsen av ett vittne. Chen Hao avled senare på USÖ av sina omfattande skador. Hon hade fått 25 knivhugg och knivstick, som bland annat träffade bröstkorgen, buken , ryggen, ansikte, armar och ben. Attacken orsakade omfattande sårskador och underliggande mjukdelsblödningar.

De båda tog examen vid Shanghai Lixin University of Commerce's School of Mathematics and Information som klasskamrater 2009 och blev utbytesstudenter samma år för att studera till en magisterexamen på Örebro universitet. Klasskamrater i såväl Shanghai som Sverige uppger att Junfeng hade uppvaktat Hao länge, som inte var med på noterna.

Inför rättegången hade henns familj ansökt om visum för att ta sig till Sverige. De uppgav att de ville se den misstänkta gärningsmannen, Pan Junfeng, utlämnad till Kina och ställd inför rätta där då det inte finns något dödsstraff i Sverige, ett straff som vore det enda rätta enligt familjen.

- Min niece hade en bedårande personlighet och var älskad av sina klasskamrater, lärare och vänner. Många har besökt oss under de senaste dagarna och frågat om de kan närvara vid begravningen. Vi måste ta tillbaka henne, säger Haos moster.

- Jag vill möta den mannen ansikte mot ansikte, titta rakt in i hans ögon och fråga varför han var så brutal mot henne.

Enligt hennes pappa har Pan Junfeng tidigare hotat att mörda henne. Hennes familj har nu fått hem sin dotters kropp.

Pan Junfengs föräldrar beskriver sin sons gärning som "oförlåtlig" och säger sig inte veta hur de ska bemöta sin son. De uppger också att de är villiga att kompensera Haos familj ekonomiskt på något som helst möjligt vis, inklusive att sälja deras lilla lägenhet.

Junfeng har erkänt mordet och uppgett att de inte var ett par.

Junhui Pan har berättat att han var intresserad av kvinnan men inte kände något gensvar och upplevde det som jobbigt och deprimerande. Han har sagt att han en tid hade funderat på att ta livet av henne och sedan sig själv och att de tankarna kom och gick. Dagen då mordet inträffade tog han med en kökskniv och gick ut i Brickebacken. När han fick se kvinnan anföll han henne bakifrån. Han beskriver att det var kaos i hans huvud. Hao Chen var då hon anfölls ute på promenad med en studiekamrat. Kamraten har berättat att de märkte att Pan Junfeng följde efter på avstånd men kom allt närmare. Hon har sagt att han plötsligt angrep och att alla försök att hejda honom var förgäves.

Örebro tingsrätt dömde

  • Junhui Pan, för mord till fängelse 16 år och därefter livstids utvisning. Han ska utge ett skadestånd med 576 400 kronor till den dödas närstående.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt