lördag 11 juni 2011

Världsmästarna bojkottas av biblioteken

DEMOKRATUR Bra och viktiga böcker ska finnas på biblioteken. Det är en demokratifråga. Folkbibliotek har funnits ända sedan 1799, och de kom till för att alla, oberoende av ekonomi, skulle få tillgång till litteratur.

"Världsmästarna – När Sverige blev mångkulturellt" är en mycket välskriven bok av pseudonymen Julia Caesar. Boken säljer bra och har fått stor uppmärksamhet på nätet. Nu visar det sig att en majoritet av landets bibliotek vägrar köpa in den.

Lektörsomdömen

Biblioteken anlitar lektörer som recenserar böckerna. Recensionerna används som underlag vid val av inköp. Från Bibliotekstjänst sida:

"Våra lektörer är ämnesexperter med gedigen formell utbildning och stor kompetens. De rekryteras bland lärare, bibliotekarier och andra med specialkompetens. Lektörerna skriver sina recensioner efter fasta instruktioner.
Instruktionerna kallas lektörs-PM. Läs
Lektörs-PM (.pdf)"

Jan Bärmark har skrivit lektörsomdömet för Världsmästarna:

Världsmästarna är en 435 sidor lång indignerad insändare om hur Sverige tack vare hycklande politiker med en "patologisk godhet" sålt ut vårt land till invandrare som plundrar, våldtar och berövar oss vår kultur. Genom "snyftjournalistik" skall vi mer eller mindre tvingas till denna "extrema" massinvandring. Retoriken i boken är också den extrem. Den är extremt onyanserad. Det är oklart vad pseudonymen Julia Caesar (journalist och krönikör på Snaphanen) skulle ha gemensamt med den humoristiska och intelligenta skådespelerskan Julia Caesar. Bokens närmaste läsekrets torde vara sympatisörer till Sverigedemokraterna.
/Jan Bärmark

Inte världens bästa recension precis. Den är till och med raljant i tonen. Följer han verkligen instruktionerna i lektörs-PM?

Boken finns på 33 bibliotek i Sverige. Märkligt kan tyckas med tanke på Bärmarks text. Men det är inte alls märkligt. Förmodligen har personalen på de biblioteken inte läst Bärmarks text. Bärmarks lektörsomdöme har nämligen ersatt ett tidigare omdöme skrivet av lektören Per-Åke Walton. Walton skrev så här:

Huvudspåret i Världsmästarna är kritik av islamism och av svensk invandringspolitik. Det finns frågor om kostnader, antalet invandrare jämfört med andra EU-länder, möjligheterna att anpassa och assimilera dem i det svenska samhället, asylsökande och passlöshet, analfabetism och kriminalitet, frågor som faller utanför ramen för politisk korrekthet för svenska politiker och svenska journalister. Världsmästarna i godhet, som Julia Caesar rubricerar de svenska beslutsfattarna, har genom sin valhänthet skapat "ghetton", etniska enklaver i våra tre storstäder, dit alltför många asylsökande har sökt sig. Enligt henne har yttrandefriheten krympts ganska drastiskt, vilket har tvingat henne att ge ut den föreliggande texten på eget förlag. Julia Caesar är journalist till professionen och har tidigare publicerat ett flertal krönikor i dansk press.
/Per-Åke Walton

Någon på Bibliotekstjänst tyckte tydligen inte om Waltons mer neutrala och sakliga omdöme. Var det kanske för många bibliotek som köpte in boken? Bärmark fick uppdraget att recensera samma bok. Om Bärmark också hade skrivit en neutral och saklig recension, hade ytterligare en lektör fått uppdraget då?

Cavatus på bloggen Aktualia har engagerat sig i detta och har flera "rapportörer" som rapporterar om försöken att få olika bibliotek att köpa in Världsmästarna. En rapportör har varit i telefonkontakt med Jan Bärmark som bland annat har sagt att "han inte förstår varför just han har satts att recensera boken, då det inte är hans ämnesområde".

Tidningsrecensioner

Utöver lektörer förlitar sig biblioteken även på tidningsrecensioner innan de beslutar om inköp. Inte så lyckat kanske när det gäller vissa böcker.

Från Världsmästarnas baksidestext:
"Världsmästarna är en faktabaserad granskning av hur den mångkulturella politiken har förändrat Sverige. Det är den granskning som massmedia borde ha gjort men inte gör. Boken innehåller en obarmhärtig uppgörelse med den egna yrkesgruppen – författaren är journalist med lång erfarenhet av medievärlden."

Boken blev, inte så förvånande, mottagen med dånande tystnad i medievärlden. En enda tidning har skrivit om den. Den "recensionen" stod Pär Fagerström i Dalarnas Tidning för. Det var egentligen ingen recension, snarare en uppkastning.

Han börjar med att citera en fiktiv karaktär från ett TV-program som han just har sett.
"Våra länder och raser invaderas."
och fortsätter
"Samma idéer uttrycks i boken Världsmästarna"

Fagerström går så långt att han betecknar boken som "öppen rasism". Recensionen blev hårt kritiserad i kommentarerna från läsarna. Recensionen är av någon anledning nu bortplockad. Förmodligen för att tidningen skämdes över både den urusla texten och de kritiska kommentarerna som följde.

Det som gör det hela extra pikant är att Per Fagerström inte bara är en representant för media. Han har även ett förflutet inom politiken. Pär Fagerström var ingen mindre än Olof Palmes pressekreterare 1973-1976

Utdrag från Världsmästarna sidorna 39, 40, 75:

När Örjan Wallqvist vandrade upp till radiochefen med listan över chefer till det nybildade TV2 i oktober 1968 noterade Olof Rydbeck "Den var röd, den här". Men i sak hade han inga invändningar. Istället hade han och Olof Palme samma strävan – att samla hela den svenska etermedieverksamheten under en hatt och låta den växa till en ointaglig fästning, en stat i staten med
uppgift att skola lyssnarna/tittarna i vänsterns ideologi. Att bereda marken för kommande politiska beslut i den socialdemokratiska regeringen var en av etermedias viktigaste uppgifter…

…Palme förvandlade radio och TV till politiska vapen i den socialdemokratiska regeringens tjänst. Inte minst barnprogrammen blev en arena för inskolning av barnen i socialistiskt tänkande…

…Inför valet 1985 försökte den socialdemokratiske statsministern Olof Palme hålla flyktingfrågan utanför valrörelsen, sannolikt för att den inte kunde förväntas generera några röster:

-Vi ska inte diskutera sånt.

Det kanske inte precis är sånt som en före detta pressekreterare till Olof Palme vill läsa.

Ett utlåtande från en lektör som har recenserat en bok utanför hans ämnesområde samt en enda undermålig recension av en person som själv, i mer än ett avseende, är part i målet är alltså vad biblioteken grundar sina nej på när de vägrar köpa in Världsmästarna.

Finns Världsmästarna på ditt bibliotek?

Till höger är en karta över de kommuner som har Världsmästarna på något av biblioteken i kommunen. För musen över kommunen för att se vilka bibliotek som har köpt in den.

Om inte ditt bibliotek har boken så kan du be att dom köper in den. Cavatus som har engagerat sig i detta låter hälsa:

"Gå till dit lokala bibliotek och kräv att de köper in boken Världsmästarna. Ni kommer att få problem, men ge inte upp. Ni kan hänvisa till att den finns på många andra bibliotek. I Stockholm är det lång kö för att få låna den. Så snälla ni, ta upp kampen för yttrandefriheten. Ni får gärna mejla mig och rapportera om hur det går! cavatus(at)gmail.com"

För att ge mer tyngd åt ditt inköpsförslag, finns en lista på de bibliotek som har boken i skrivande stund samt det gamla lektörsomdömet att  skriva ut här. Där finns även 40 läsarrecensioner från Adlibris sida.

Affes statistikblogg kommer kartan uppdateras fortlöpande.

Om Per Fagerströms recension på PI

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt