onsdag 15 juni 2011

Livstid för det brutala mordet på Susann

MORD Den 23 mars åtalades en 23-årig torped för mordet på Susann Sallinen (född 1972) den 24 juni i hennes hem i Handen. Ett brutalt dåd som begicks när hennes småbarn fanns närvarande. 23-åringen sköt Susann  - på uppdrag av pappan till det minsta barnet, en liten pojke som fanns i hennes famn när hon sköts.

Susann kände sig hotad av ex-pojkvännen

Susann Sallinen jobbade inom vården och flyttade till det lugna familjeområdet i Handen i Haninge kommun under senvåren 2010. Hon hade tre döttrar mellan fem och tolv år med två män samt en då 10 månader gammal son med en 31-årig egyptier, Emad Aboras, och de låg i en vårdnadstvist om grabben. Susann kände sig hotad av ex-pojkvännen och var alltid på sin vakt. Hon hade bland annat sökt skydd hos Svenska kyrkan och Jehovas vittnen. Efter mordet greps egyptiern och satt anållen som huvudman men släpptes dock fortfarande misstänkt som delaktig i mordet. Sedan flydde han till Egypten. Där har han suttit frihetsberövad en tid och är nu internationellt efterlyst som misstänkt för anstiftan till mordet.

Sköts med sonen i famnen

På morgonen, torsdagen den 24 juni 2010 befann sig Susanne Sallinen tillsammans med sina barn i lägenheten. Utöver dessa fanns också en övernattande kpmpis till en av döttrarna i bostaden. Vid niotiden på morgonen ringde gärningsmannen på dörren till Susanne Sallinens lägenhet. Vid denna tidpunkt var det endast Susanne Sallinen och sonen som var uppe. Övriga barn sov eller befann sig i vart fall i sina sovrum,

När det ringde på dörren gick Susanne med sonen i famnen för att öppna dörren. Där stod gärningsmannen Hokan Goran. Sedan tog han ett steg in och strax innanför ytterdörren avlossade gärningsmannen tre skott mot Susanne Sallinens huvud med ett 22-kalibrigt vapen, en pistol av märket Beretta, modell 76, kaliber .22LR. Av någon orsak, sannolikt på grund av vapenfel, avlossades inte de sista patronerna. I stället använde gärningsmannen pistolen med ljuddämpare att misshandla Susanne Sallinen med. Han slog henne upprepade gånger i huvudet med sådan kraft att pistolen gick sönder. Gärningsmannen begav sig sedan från lägenheten. Han lämnade kvar den trasiga pistolen invid Susanne Sallinen som levde när han lämnade lägenheten.

Hennes tre flickor hörde sin mammas sista ord: "Vad fan gör du?" Efteråt fann de sin svårt skadade mamma i en blodpöl och lillebror satt bredvid. Jämte dem låg pistolen.

Boende i huset uppgav att gärningsmannen flydde ut ur lägenheten genom ett fönster. Systrarna tog lillebror och rusade ut ur huset till grannarna, som larmade polis och räddningstjänst. En granne sprang in i lägenheten och hittade Susann svårt skadad på golvet. Susann fördes sedan med ambulanshelikopter till Karolinska universitetssjukhuset i Solna där hon dödförklarades när hon inkom till sjukhuset.

Av utlåtandet över den utvidgade rättsmedicinska undersökningen framgår att Susanne Sallinen avlidit av skottskadorna i huvudet med skador på hjärnan och att skadebilden entydigt talar för att hon avsiktligt blivit beskjuten minst tre gånger av annan person.

Södertörns tingsrätt dömde

  • Hokan Goran, född 1988 och mantalsskriven i Vårby, för mord till fängelse på livstid. Inget yrkande om utvisning vilket tyder på svenskt medborgarskap. Han ska ha invandrat till Sverige 1999.

Skadestånd

Flickorna är födda 1997, 2001, 2005 och pojken 2009. Hokan Goran ska först och främst utge till vardera barnen ett engångsbelopp med 100 000 kronor. Totalt 400 000. Han ska därutöver betala ett årsunderhåll med 20 000 kronor till vardera barnen tills de samtliga fyllt 18 år.

Barnen förbehåller sig även rätten att yrka ytterligare skadestånd om de inte avslutat sina studier vid specifikt angivna datum och årtal enligt domen.

Int. efterlyst för anstiftan till mord

  • Emad Mostafa Mohamed Aboras, född 1979. Pappan till den lille sonen. Han har hela tiden förnekat brott. Är begärd utlämnad från Egypten men svensk polisen får inga kontakt med de egyptiska myndigheterna på grund av oroligheterna.

Motivbilden är oklar men åklagarens teori är att Emad Aboras önskade se Susanne Sallinen död. Skälet kan ha varit att han, som låg i en vårdnadskonflikt med Susanne Sallinen angående sonen och som – om han inte genom sonen fick anknytning till Sverige – saknade rätt att uppehålla sig i landet. Emad Aboras har av detta skäl kontaktat Hokan Goran för att röja Susanne Sallinen ur vägen.

Domstol

Södertörns tingsrätt, B 9261-10

Barnen bor nu hos pappan till de två äldsta döttrarna.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt