måndag 6 juni 2011

Protester mot mångkulturellt nationaldagsfirande

SANDVIKEN Trots protester mot förra årets nationaldagsfirande i Sandviken, som bland annat innehöll arabisk och kurdisk musik, har kommunen för avsikt att göra exakt samma sak i år igen – plus finsk vissång, norsk polska och afrikansk sång. Enligt kommunens tillväxtchef, Leif Jansson, är detta ett bra tillfälle att visa upp hur Sverige ser ut i dag. Alla håller dock inte med och på Facebook har en protestgrupp satts upp som fick omkring 600 medlemmar innan den försvann.

Gruppen hette ”Bort med arabisk och kurdisk musik från Sandvikens nationaldagsfirande” och hade enligt Arbetarbladet drygt 600 medlemmar på torsdagseftermiddagen. Gruppen förefaller nu dock vara borttagen, antagligen på grund av uppmärksamheten i media.

Daniel Hagström är en känd närradioröst som var med och skapade gruppen.

– Vi vill väcka debatt och det målet har vi uppnått. Det rimmar dåligt att ha kurdisk och arabisk musik på ett svenskt nationaldagsfirande. Det finns ju 364 andra dagar på året där man kan spela sådan musik. På en svensk nationaldag ska det vara svensk kultur.

Ett resonemang Odd Westby, kommunens informationschef, säger sig bli förvånad över.

– Är det okej med storbandsjazz av amerikanska tonsättare eller bluesmusik om man vill ha ett helsvenskt program? Varför är det ingen som protesterar mot att det ska framföras musik av Cornelis Vreeswijk? Han var ju född i Holland.

I Sandviken finns medborgare från 81 olika nationer och Westby anser att nationaldagen är en folkfest ”där gamla och nya svenskar firar tillsammans”.

Leif Jansson, ansvarig för ceremonin där invandrarna hälsas välkomna, tycker att nationaldagen är ett ypperligt tillfälle att visa upp hur Sverige ser ut 2011.

– De utrikesfödda utgör en allt viktigare del av det svenska samhället. Vi behöver ännu större invandring för att klara behovet av arbetskraft. Annars hamnar i en negativ spiral och då drabbas i slutändan välfärden.

Arbetarbladet

Relaterat

PI: Mångkulturell nationaldag i Sandviken

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt