onsdag 29 juni 2011

Polisen ber om ursäkt för att ha varit för sanningsenliga

Lyssna: Polisen ber utpekade nationaliteter om ursäkt

TRAVESTI Nyligen varnade Södertörnspolisen i Stockholm för inbrottsligor från Chile, Rumänien och Litauen. Något som orsakade ett mindre ramaskri i det politiskt korrekta Sverige. Chilenska riksförbundet var kränkta och krävde en ursäkt, som de nu har fått.

Det var i ett brev till deltagare i projektet grannsamverkan som ska förhindra inbrott och liknande. Där varnade man för en våg av inbrott och att man skulle vara särskilt uppmärksam på folk från Chile, Litauen och Rumänien som setts i området.

– Det är inte bara de som gör inbrott, de kan vara från alla länder, säger Daniela López, en av de chilenare som känt sig kränkt av polisens formuleringar.

Stockholmspolisens ledning ska enligt Ekot vara mycket kritisk till formuleringarna i brevet och Södertörnspolisen ber nu de som känt sig kränkta om ursäkt. Om de har gjort fel eller inte är dock en annan sak och i så fall något Justitieombudsmannen får avgöra.

– Vi har fått reaktioner från personer som känner sig kränkta, så vi kan bara be om ursäkt och förtydliga att vi behöver gå ut med viss information ibland; det är viktigt att den inte tas ur sitt sammanhang. I det här fallet handlar det om tillresta personer, inte personer som bor i landet, säger Hesam Akbari, presstalesman vid Södertörnspolisen.

SR

Relaterat

Oisín Cantwell ojar sig över polisbrev
Utpekande av nationaliteter i polismejl JO-ärende

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt