fredag 24 juni 2011

Fotbollsskola för beslöjade muslimer i Borlänge

Fjolårets upplaga

HAVERI Sommaren 2010 invigde det socialdemokratiska kommunalrådet Nils Person (S) något som kallades för Jax internationella fotbollsskola vid Nygårdsskolans idrottshall i Borlänge där studier och samhällsinformationen varvas med fotbollen under tre veckor. Projektet syftade till att öka muslimernas förståelse för det svenska samhället och hur det fungerar och inte minst integreras(!). Och i år har man laddat upp för en sommarskola.

Men det handlar även att bättra på betygen. Förra året hade 64 niondeklassare anmält sig till sommarskolan på grund av att de inte var godkända i något av grundämnena svenska, matte, engelska eller svenska som andraspråk. Totalt handlade det om 122 elever som inte var behörig till gymnasiet om de inte förbättrade sina betyg. Den främsta orsaken var hög frånvaro. Som belöning för att de skolkande muslimerna sommarpluggar får alla en en gratisresa till Gröna Lund.

Fotbollsskolan drivs med stöd från Borlänge kommun, Tunabyggen, Dalatrafik och Swedbank. Intiativtagare är en somalier, Mohamed Gure, som är anställd av Borlänge kommun.

Vid förra årets invigning fanns  kommunalrådet Nils Persson på plats som tillsammans med kommunalrådskollegan Kennet Persson där man symboliskt sköt ett straff i mål. Kenneth Persson talade om integration och mångfald i Borlänge kommun – mao, hundratals analfabeter som går på bidrag utgör den mångfalden.

Årets beslöjade upplaga

DT
DT
DT

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt