måndag 20 juni 2011

Sverige bäst i klassen på demokratur

FÖRVIRRAT Anna-Lena Lodenius, en så kallad expert på högerextrema grupper, publicerade på söndagen en debattartikel som verkligen förkroppsligar det svenska skygglappssyndromet som fått prägla det offentliga rummet alltför länge gällande debatten kring vissa tabubelagda frågor. Hon tycker till och med att Sverige är ”bäst i klassen” på att inte samarbeta med ”högerpopulisterna”, alltså idiotförklarar hon indirekt alla dem som röstade på Sverigedemokraterna i valet 2010 och uppmanar till antidemokratiska metoder.

Lodenius inleder under rubriken ”Nu måste näringslivet ta avstånd från Sverigedemokraterna” med att beklaga sig över att SD blev fjärde största parti i senaste mätningen från Skop – något som skett ett antal gånger sedan valet.

Sen kommer det, läs och häpna över det öppna föraktet för demokratin och väljarna:

Sverige är fortfarande "bäst i klassen" i Europa när det gäller att hålla högerpopulisterna utanför. Inget parti vill ha att göra med SD, trots att inget av blocken har någon egen majoritet. Båda blocken anklagar varandra för att samarbeta och för att kratta manegen för SD. Men vi gör inte som danskarna där alla partier börjat låna av Dansk Folkepartis politik eller som Finland där man till och med funderade på att ta med Sannfinländarna i regeringen. Vi gör inte heller som i Norge där Fremskrittspartiet får gå för att vara ett ganska vanligt parti, trots hätska åsikter om invandrare i gemen och muslimer i synnerhet.

Floskler om ”främlingsfientlighet”:

Partierna borde också våga lita på att de har en politik som håller för att sätta hårt mot hårt. Med ett främlingsfientligt parti i riksdagen är det inte breda manifestationer vi behöver. Snarare krävs många olika strategier för att visa på hur en nationalistisk främlingsfientlig politik drabbar Sverige på ett negativt sätt (vår arbetsmarknad, vår miljö, vårt utbildningsväsende etc). Det skulle kanske inte eliminera alla de som röstar på SD av protest men kan säkert påverka de som på allvar tror att SD har lösningen för ett bättre Sverige, och de finns hur konstigt det än kan verka.

Asylsökande utan reella skyddsbehov – blott fem procent av de som kommit till Sverige under de senaste åren har varit riktiga flyktingar. Samma siffra gäller om man tittar på den totala invandringen till Sverige sedan 1980. Vad gäller arbetskraftsinvandrare importerade vi bland annat 251 städare 2009:

Globaliseringen gör att allt fler byter hemland. Vi har också åter börjat ta emot fler arbetskraftsinvandrare efter att i många år nästan bara välkomnat asylsökande. Att vi öppnat den svenska arbetsmarknaden för mer arbetskraft från andra länder har skapat stora möjligheter för företag att erbjuda löner och villkor långt under kollektivavtal. Vissa sektorer av arbetsmarknaden består i dag nästan bara av individer födda i ett annat land som inte vågar ställa krav eftersom de har en så svag och utsatt ställning och inte vet om de kan hitta andra jobb. En del av de tjänster de erbjuder utförs med hjälp av RUT-avdrag.

Lodenius har panik:

Alla partier borde ha en genomtänkt plan för hur de vill hantera denna nya verklighet. Detta borde vara ett problem inte bara för facket och arbetarrörelsen som får svårt att driva sina krav utan även för seriösa företag som vill göra rätt för sig. Varför hörs så få röster från näringslivet och den politiska högern mot denna utveckling? Varför pratar så många om SD och så få om SD:s politik?

SVT Debatt

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt