onsdag 15 juni 2011

Ny typ av unga kriminella i Södertälje

Lyssna: Nya unga kriminella i Södertälje

SÖDERTÄLJE Radio Stockholms granskning av situationen i Södertälje fortsätter. Efter att ha konstaterat att politikerna i staden, och polisen, står handfallna inför problematiken och själva vill flytta kunde man också avslöja att många i den innersta kretsen av de maffialiknande gängen nolltaxerar samtidigt som de spenderar åtskilliga tusentals kronor på krogen, något som verkar centralt i dessa figurers liv. I dag tittar man på vilka de kriminella gängen nyrekryterar, och det är inte de slags ungdomar man kanske skulle kunna tänka sig.

Socialtjänsten i staden ser en ny grupp unga brottslingar växa fram. De sköter sig bra i skolan men kombinerar detta med en lågskalig kriminell karriär som i huvudsak går ut på att springa ärenden åt Södertäljemaffian.

– Dessa unga kriminella är duktiga i skolan, lärarna beskriver det.  Vi är också i skolan, vi ser det. Men mellan klockan tre när man slutar skolan och klockan nio på kvällen så hinner man begå en massa otrevliga brott. Detär utpressning, olaga hot och hela den där gängkriminalititetsens, vad ska man kalla det, strategiska brott, säger Oscar Ruderstad, social, säger Oscar Ruderstad, socialsekreterare i Södertälje kommun.

Socialtjänsten uppskattar antalet i den nya gruppen till mellan 20 och 25 personer i åldrarna 15 till 17 år.

– Det är ny grupp för socialtjänsten eller lagstiftningen, praxis är definitivt inte redo för ungdomar, där de går i skolan. De har inget missbruk och de kommer hem i tid, men hinner begå en jäkla massa brott. Och det blir jättesvårt för socialtjänsten att till exempel i yttersta fall använda sig av LVU-lagstiftningen, för dessa ungdomar passar ju tiderna och har inget missbruk, säger Oscar Ruderstad.

Oscar Ruderstad, som har kommit i kontakt med drygt hundra ungdomar som rör sig i eller omkring kriminella gäng, förbryllas av denna nya typ av kriminella som han tror medvetet sköter sig i skolan för att slippa uppmärksamhet från polis och socialtjänst medan andra kan vara tvingade till att bistå vänner att begå kriminella handlingar. Lojalitet är ett ledord, enligt Ruderstad.

– Om någon är dum mot mina bröder då måste jag ställa upp, så är det bara. För det handla om de här lojaliteterna, solidaritet med kompisarna, många går runt och kallar sig bror. Det är rätt fascinerande, vi hade någon som egentligen var en praktelev, men som på en timme stod med ett vapen i skolan och några bilar som kom dit för att hjälpa honom i någon fight. De lever ganska nära, vad ska man kalla det, de kriminella strukturerna ändå, men är skötsamma elever och sedan säger det bra pang. Det är en utmaning, säger Oscar Ruderstad.

SR

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt