GROVT BEDRÄGERI SEB-bankens bankomater drabbades av ett tekniskt fel. Det utnyttjade iraniern. Han gjorde – minst 315 uttag – den 6-7 april 2009 på Allégatan i Borås och på Vårväderstorget och Järntorgsgatan i Göteborg och fick ut hela 1 575 000 kr.
På morgonen upptäckte banken uttagen och en anställd ringde hem till honom. En flicka svarade då och sa att iraniern var upptagen med annat. Bankpersonalen fortsatte sedan att söka kontakt ytterligare 15 dagar innan man fick napp. Iraniern påstod då att någon annan hade använt kortet samt att han varit bortrest. Men han hade inte förlustanmält sitt kreditkort eller kommit in med någon reklamation avseende detta.
Borås tingsrätt dömde
- Shahram Fazeli Nejad, född 1977, för grovt bedrägeri till fängelse 1 år 6 månader.
Hovrätten fastställde nyligen påföljden.
Shahram Fazeli Nejad förekommer tidigare under elva avsnitt i belastningsregistret. Senast dömdes han den 22 mars 2006 för olaga hot, grovt brott, till skyddstillsyn med föreskrift om 140 timmars samhällstjänst. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fängelse i sex månader ha dömts ut.
Nejads krystade förklaring:
Efter en sjukskrivningsperiod startade han en rörelse, Kakelbolaget. Han visste inte att han var tvungen att betala in skatt och drabbades så småningom av kvarskatt med 600 000 kr. Han bad om anstånd med betalningen men fick avslag. Han hade flera kreditkort och ansökte om höjd kreditgräns på ett stort antal av dem för att kunna betala sina skulder. Det gällde även det kreditkort som det här är fråga om. Den ansökan avsåg en kredit med ”no limit”. Kreditgränsen före ansökan var 20 000 kr.
Han lånade även pengar i pantbanken med sitt guld som säkerhet. Den 6 april 2009 skulle han betala förfallen ränta på pantbanken. Han hade tänkt ta ut det som gick på kontot och låna resten av sin bror. Efter att ha kontrollerat hur mycket han var skyldig att betala gick han till bankomaten för att ta ut pengar. Han brukar inte veta hur stort saldot är och börjar normalt med att försöka ta ut 5 000 kr. Om det inte fungerar försöker han med ett lägre belopp tills han far ut det som finns på kontot. Han var väl medveten om att det bara gick att ta ut 15 000 kr i bankomaten och att det gällde samtliga bankomater.
Den här gången gick det dock att ta ut mer. När han tagit ut 5 000 kr tre gånger och det fortfarande gick att ta ut pengar antog han banken beviljat hans ansökan om kredit. Han tog ut pengar oclöste ut sitt guld. För att kontrollera att bankomaten inte var trasig tog han även ut pengar ytterligare två gånger i en annan bankomat på Allégatan. Därefter fortsatte han att ta ut pengar på det första stället i Borås samt senare i Göteborg. Han betalade samma natt andra personer som han lånat pengar av. Han tänkte att han skulle betala tillbaka till banken när han i sin tur fick betalt för utförda arbeten. Han tog ut pengar tills en bankomat i Göteborg behöll hans kort.
Han kontaktade banken och berättade var han blivit av med kortet och angav vilken bankomat det handlade om. Kvinnan han talat med uppgav att hon skulle återkomma. Efter en tid fick han en faktura från banken. Han ringde till banken i anledning av fakturan och blev kopplad till Cecilia som upplyste honom om att det var ett specialfall. Cecilia ringde därefter upp honom när han var ute och körde bil. Hon undrade var han hade sitt kort. Han förklarade att han tagit ut pengar för att betala sina skulder och undrade vad som hänt och vilken kreditgräns han hade. Cecilia uppgav att kreditgränsen var 20 000 kr och ville veta var han hade sitt kort. Han vägrade besvara frågan innan hon svarat honom på vad som hänt. Han tyckte att det inte angick henne var han hade sitt kort och uttalade ”tänk om någon annan har mitt kort”.
Därefter vistades han en tid i Iran innan han återvände för polisförhör. I några förhör nekade han till att ha tagit ut pengarna och ”snackade skit” för att förhörsledaren vägrade be om ursäkt för att denne kommenterat en tidigare utredning. I det tredje förhöret berättade han dock att det var han som tagit ut pengarna.
Domstol
Borås tingsrätt, mål nr B 1161-11
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt