torsdag 16 juni 2011

Finland: De Gröna föreslår att zigenare i stället hjälps hemma

ZIGENARE På senare tid har flera tältläger med zigenska tiggare dykt upp runt den finska huvudstaden som Helsingfors stadsstyrelse nu beslutat vräka. Den finska riksdagsledamoten Pekka Haavisto (De Gröna) menar att det inte hjälper zigenarna att komma till Finland och tigga. Det innebär, enligt Haavisto, bara ett problem för de sociala myndigheterna i Finland. I stället föreslår Haavisto ”vänbyar” som är förankrade i zigenarnas hembyar där Helsingfors kan bistå med hjälp för att bygga och sysselsätta dem.

Finland bär visserligen ett humanitärt ansvar, men att låta romerna fritt komma hit utan att jobba är ingen lösning på problemet, utan bara en belastning för Finlands socialmyndigheter

En som har erfarenhet av det här är Mauri Ojala som har bott i nio år i Rumänien och hjälpt zigenarna i deras hembyar. Han anser att det finns goda förutsättningar för att hjälpa dem i deras hemländer, trots att deras situationen bara blivit värre efter att Rumänien gick med i EU.

”Både den rumänska landsbygden och skolorna står tomma. Här kunde romerna bo billigt och få utbildning, något Finland inte kan erbjuda, säger Mauri Ojala.”

YLE:
Helsingfors tiggare är en europeisk angelägenhet

Mer från YLE
Polisen slog till mot romerna
Polisen och romer leker katt och råtta
Romer: Vi tältar utanför stadshuset

RELATERAT
Ledare tycker våra grannländer är rasistiska

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt