torsdag 2 juni 2011

Invandrartrio fick milda straff för bl.a. datorrån mot unga elever

DÖMDA Tre utländska ynglingar utförde en serie grova grott i Eslöv och Södra Sandby. Två av brotten sticker ut särskilt. Nu har trion fått sina – milda – domar.

Det handlar om

Stefal El Tahan (keps), Bobby Junior Lärlund (sv/v bild) och Abid Al Rahman Mohamed Shaalan, som åtalades för rån, rånförsök, grov stöld, försökt till grov stöld, olaga hot, olaga tvång, ofredande och ringa misshandel. Samtliga mantalsskrivna i Eslöv.

Åldringsbrottet

Stefan El Tahan och Abid Al Rahman Mohamed Shalaan försökte i september 2010 att ta sig in till en över 90-årig pensionär på pensionärshemmet Bergagården i Eslöv för att stjäla. De hävde sig upp på balkongerna, 1.70 centimeter ovanför marken, och gick sedan in genom balkongdörren. Mannen var hemma och blev förnedrad genom att bli målad i pannan med hjälp av en spritpenna. Vad de ritade har inte framkommit. Ej heller om de stal något. Hans boende var dock rejält genomsökt.

Det var andra gången på en knapp vecka som åldriga boende hade inbrott. Vid förra tillfället var ingen hemma. Då låste tjuvarna dörren ut mot avdelningen, och försvann med den boendes platt-tv. Även på boendet Solhällan stals en storbilds-tv som stod i ett allrum. Om de två nu dömda även låg bakom ovan stölder är okänt. Åtalet avsåg bara brotten mot den gamle mannen. Efter den händelsen låstes kommunens alla äldreboenden för besökare dygnet runt.

Datorrånet mot barnen

Lunds kommun har sedan tidigare bestämt att samtliga elever på högstadiet och gymnasiet inom två år ska få bärbara datorer. Sjundeklassarna i Södra Sandby var bland de första att fått tillgång till den nya utrustningen med hög prestanda.

På morgonen den 20 oktober 2010 skedde råndramat i närheten av Killebäck-skolan i Södra Sandby. Trion stod maskerade på lurpass 300 meter från skolan och valde ut sina rånoffer med omsorg. Runt 30 elever stoppades varav elva sjundeklassare avtvingades sina bärbara datorer. Dödshot och upprepade örfilar användes för att eleverna skulle göra som de blev tillsagda. Övriga elever tvingades stå kvar i ledet och fick inte lämna platsen förrän rånarna hade gett sitt godkännande. En rånare agerade vakt och höll ordning i ledet, medan de andra uttalade hot och la beslag på datorerna. De har inte återfunnits. Polisen säger att trion visste exakt vad de var ute efter.

Barnen krävde genom sina ombud skadestånd på totalt 205 000 kronor. De som utsattes för olaga tvång begärde det lägsta beloppet och de som blev rånade det högsta. Lunds försäkringsbolag begärde 86 762 kronor i ersättning av de tre åtalade.

Två av dem erkände i förhör men nekade under förhandlingen

Övriga åtal

Grov stöld

Lärlund åtalades för en grov stöld (inbrott) i Genarp.

Rån i hem

El Tahan åtalades för ett rån på Bergaområdet i Eslöv där en person blev avtvingad föremål för ca 12 000 kr. Han och en okänd kompis knackade på hos en yngling som spelade TV-spel med sina två kompisar. Ynglingen öppnade i tron om att det var en kompis till. Istället trängde sig El Tahan med kollega in och stal bland annat en dator, Ipod och en guldring. Samtidigt avkrävde de ett löfte från tv-spelstrion om att inte berätta om det inträffade för någon.

Rån

El Tahan åtaledes för ett rån av några yngre ungdomar vid Bergakiosken den 17 januari 2011. Där krävde han tillsammans med en annan person att få titta på de förbipasserandes mobiltelefoner och hotade med att knäcka nacken på dem om de inte lydde.

Lunds tingsrätt dömde

  • Abid Al Rahman Mohamed Shaalan, född 1995-01-31, gällande elevrånet för grov stöld och olaga hot till ungdomsvård och ungdomstjänst i 120 timmar.
  • Bobby Junior Lärlund, född 1994-11-16, gällande elevrånet för grov stöld och olaga hot till ungdomsvård och ungdomstjänst i 120 timmar.
  • Stefan El Tahan, född 1992-05-31, för bland annat grov stöld och olaga hot till fängelse i tre månader samt skyddstillsyn. Han ska även utge stort skadestånd till både de drabbade eleverna och skolans försäkringsbolag.

Domstol

Lunds tingsrätt, mål nr B 6066-10

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt