fredag 17 juni 2011

Styckmordet i Bollnäs gav långa fängelsestraff

STYCKMORD Christian Larsson, född 1983, hade varit försvunnen sedan den 7 september 2010. En kort tid därefter anhölls och häktades tre män; Johan Flykt, Andreas Clarström och Dennis Jonsson, misstänkta för människorov. Men det handlade i realiteten om ett brutalt mord där man styckade Larssons kropp för att undanröja alla spår. Motivet till mordet ska ha varit att Johan Flykt anklagade Christian Larsson för att ha stulit tabletter av honom. Larsson erkände tablettstölden. Det blev också hans död.

Efter dagens dom konstaterar Christer Forsberg, lagman vid Hudiksvalls tingsrätt:

- Det är ett av de mer brutala våldsbrott jag har varit med om.

Mordet skedde i Flykts lägenhet i Bollnäs efter en utdragen tortyrliknande misshandel, med verktyg, natten till den 8 september. Larsson misshandlades först av Flykt och Clarström i vardagsrummet. Samtidigt anländer Jonsson till lägenheten och alla misshandlar Larsson grovt gemensamt.

Trion slet sedan in Larsson i badrummet och och la honom i badkaret. Där tejpade gänget ihop hans fötter och händer. Man fortsatte sedan med förnedringen och misshandeln. Slutligen knivhöggs Larsson minst 30 gånger i bålen och halsen samt skar honom i halsen vilket nära på skiljde huvudet från kroppen. Christian Larsson avled till följd av de skador han åsamkats i form av skarpkantade skador på bålen med omfattande skador på bröstkorgens inre organ med åtföljande blödning till lungsäckarna. Trion packade sedan in kroppen i sopsäckar.

Styckningen

För att undanröja alla spår körde trion mordoffrets kropp till ett skogsparti vid Norra Blindtarmsvägen — Åsavägen vid Viksjöforsåsen inom Ovanåkers kommun, där de skilde huvudet och armarna från kroppen, dragit eller slagit ut tänder, som de samlat upp, samt eldat på huvudet. Kroppen och huvudet har natten mot den 8 september gömts på platsen. Allt filmades med mobilkamera.

Jonsson och Clarström återvände den 8-9 september 2010 till platsen där man hämtade den huvudlösa kroppen och armarna och körde till en grillplats norr om Norrborns industriområde i Bollnäs, där de hällt brännbar vätska över kroppen och armarna och eldat desamma. Jonsson och Clarström har härefter forslat den brända kroppen och de brända armarna till sjön Lill-Nien där kroppen och armarna, förpackade i plastsäckar, sänkts i sjön.

En meddömd kompis till dem pekade ut för polisen var kroppsdelarna fanns.

Hudiksvalls tingsrätt dömde

  • Dennis Jonsson, född, 1991, för mord, grov misshandel, försök till grov stöld, brott mot griftefrid, narkotikabrott, dopningsbrott till fängelse 12 år.
  • Johan Flykt, född 1991, för mord och narkotikabrott till fängelse 11 år.
  • Andreas Clarström, född 1991, för mord och brott mot griftefriden till fängelse 10 år.

Andreas Clarström, Johan Flykt och Dennis Jonsson ska solidariskt betala skadestånd till mordoffrets föräldrar med 90 896 kr respektive 88 915 kr.

Övriga

  • Anders Krantz, född 1991, för skyddande av brottsling och försök till grov stöld till skyddstillsyn med samhällstjänst 120 timmar. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fängelse 5 månader ha dömts ut. (Pekade ut var kroppen gömts.)
  • Ejder Yasar, född 1991, för grov misshandel och narkotikabrott till fängelse 6 månader.

Domstol

Hudiksvalls tingsrätt, mål nr B 633-10

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt