onsdag 22 juni 2011

Oisín Cantwell ojar sig över polisbrev

TYSTNADENS KULTUR Aftonbladets egen pladderkvarn, Oisín Cantwell som nyligen beklagade sig över norska polisens siffror över överfallsvåldtäkter under de senaste fem åren och var alltför frikostiga med sanningen, tar åter igen plats för att jämra sig. Denna gång gäller det ett mail från närpolisen i Huddinge till boende i projektet Grannsamverkan som varnas för att sydamerikaner och östeuropéer varit särskilt inblandade i brottslig verksamhet.

För en vecka sedan skickade polisen i Huddinge ut en varning som inte var ett under av intellektuell briljans.
Befolkningen i en hel världsdel pekas ut som potentiella kriminella, ett tilltag som kan leda till förföljelse av helt oskyldiga människor.

[...]

Grannarna bör se upp med sydamerikaner, eftersom det förekommer "flera tips om att garanter som hushåller med rum och mat har tagit hit hitresta 'turister' som är här för att begå bostadsinbrott".
Chilenare påstås vara extra lömska. Men hur ser en chilenare ut? Och ska den laglydige svensken slå larm om förre riksdagsmannen Mauricio Rojas förirrar sig in i kvarteret?

Det varnas även för rumäner. /…/

[...]

Allra läskigast tycks de tre, fyra män, "mörkhyade, kraftigt byggda", som "kommer från västerort men kör omkring i de södra förorterna utan rimliga förklaringar" vara.
Jag hinner tänka att det gäller att ha en rimlig förklaring, vad nu det kan tänkas vara, nästa gång jag befinner mig söder om Skanstull, men inser att jag ju inte är svartskalle och slappnar av igen.
Det är riskabelt, rent av farligt, att peka ut befolkningsgrupper på detta vis. Man behöver inte vara Einstein för att begripa att det kan underblåsa invandrarfientliga stämningar.

[...]

Varningar av detta slag leder knappast till att bostadsinbrotten minskar i antal. Men möjligen till att oskyldiga människor blir trakasserade eller rent av förföljda.
Det kommer förhoppningsvis dröja innan polisen gör om denna dumhet.

Mailet

Klicka upp

Olyckligt gånger två

Under gårdagen beklagade sig även Pablo Fuentes, vice ordförande i chilenska riksförbundet, samt Magnus Åhgren, tillförordnad chef för närpolisen i Huddinge, mailet då Aftonbladet knackar på dörren.

Fuentes anser att den chilenska ambassadören borde kopplas in.

– Om polisen har gjort ett sådant utskick tycker jag det är väldigt olyckligt. Det bor runt 60 000 chilenare och omkring 150 000 latinamerikaner i hela Sverige och de flesta har inget att göra med det här. Man kan inte anklaga alla chilenare för brott. Grunden för kriminalitet är inte relaterat till en etnisk grupp, det är ett ekonomiskt och ett socialt problem.

– Chilenare är väl integrerade i samhället både socialt och kulturellt, därför är det väldigt orättvist när polisen uttrycker sig så här, säger Pablo Fuentes.

Åhgren:

– Det är en olycklig formulering om man pekar ut ett helt folkslag och ett helt lands människor. Jag vill veta vad underlaget är. Vet man att det är på det sättet?

Som PI skrivit om tidigare har mailet JO-anmälts.

Norge

Det räcker med att titta några mil västerut för att hitta ett betydligt friare debattklimat där polis och media samarbetar med befolkningen för att försöka leta rätt på gärningsmän. Varför det gick som det gjorde just i Sverige på den Sverige tvistar de lärde fortfarande om.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt