DEBATTKLIMAT Statsvetaren Peter Santesson är en nygammal bekantskap för PI. Han är även forskare med inriktning mot politiska beslutsprocesser och politisk förändring och jobbar på näringslivets forskningsinstitut Ratio. Peter Santesson driver bloggen Inslag.se och har skrivit ett maffigt inlägg som beskriver det sjuka debattklimatet kring svensk invandringspolitik.
Långt nere i textmassan:
Alla vill vi bli bemötta som individer och ta ansvar för de val vi själva har fattat, inte dömas efter statistiska mått på den ena eller andra kategorin som vi kan placeras in i. Det är förstås därför man kan reagera på uttrycket mäns våld mot kvinnor, och det är också därför som man kan reagera på slarvig användning av statistiska mått på genomsnittliga beteendeskillnader mellan olika befolkningsgrupper. Det finns inga genomsnittliga personer, bara unika individer med sina personliga livsberättelser och sin egen förmåga att fatta val. Det gäller både frimärkssamlare och fotbollsfans.
Men man slås av hur flyktig den kan vara, den där vaksamheten mot förenklande generaliseringar. När det gäller invandrargrupper ses det som ytterst farligt att alls tala om gruppgenomsnitt och karaktäristiska drag för en kategori – det finns trots allt individuell avvikelse. Endast en grupp låter sig fångas genom snabba schabloner, men där är å andra sidan ingen nidbild för grov.
Lisa Bjurwald har besökt Sd-fästet Bjuv. På ett seminarium i veckan kunde hon förklara hur livet såg ut i den skånska småstaden (32:30 in i sändningen):
”Jag var nere i Bjuv. De har aldrig ens sett en muslim i hela sitt liv. Det är 100 procent vitt. Alla ser ut som jag.”
Främlingsfientliga attityder föds istället först och främst ur en "oresonlig" rädsla, säger Bjurwald, det vill säga någonting bortom argument och personliga erfarenheter. Det är värt att fundera på bilden som tecknas här: oresonliga, känslostyrda bondläppar som inte ens har den allra mest basala erfarenhet av det nya Sverige. Ibland ser man frågan ställas vad det skulle innebära att "ta väljares oro på allvar". Bjurwald är ett klockrent exempel på vad motsatsen innebär: att bestämma sig för att väljare som röstar fel bara är fobiska lantisar som inte har den blekaste aning om hur samhället egentligen ser ut. Det är en överlägsen inställning som inte låter skämmas för sig. Lisa Bjurwald är ledamot i Bengt Westerbergs nya utredning om främlingsfientlighet. Hon lämnar säkert ett uppskattat bidrag.
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt