fredag 1 juli 2011

14 nigerianer utvisade från Norge

NORGE Mer ocensurerade siffror och statistik från grannarna. I det som svensk media skulle benämnas som en ”massutvisning” (medan nästan 100 000 invandrare per år inte är massinvandring) utvisades 14 nigerianer på onsdagskvällen från Norge med ett chartrat plan. Nio av dem är dömda för över 50 lagbrott. Detta var den första deporteringen som startat från Norge i regi av Frontex.

Justitieminister Knut Storberget från norska Socialdemokraterna informerade på torsdagen om deporteringen på en presskonferens i Oslo. Alla de dömda nigerianerna har domar för narkotikabrott och olaga hot, falska identitetshandlingar, grovt våld och generellt tjuveri.

Storberget

– Vi har inom loppet av de sista två åren då Justitiedepartementet haft ansvaret för invandringsfrågan sett att det viktigaste vi kan göra är att verkställa utvisningarna. Antalet påtvingade utvisningar har ökat betydligt och flera dömda sändes nu ut, säger Storberget.

I slutet av maj hade 385 dömda utvisats mot 233 under samma månad 2010, vilket är en ökning på hela 72 procent. Det ska dock ses i sitt sammanhang med polisens ökade insats mot kriminella invandrare som har gett resultat.

Flyget med de utvisade lämnade Gardermoen klockan 21 på onsdagskvällen och landade i Lagos på torsdagsmorgonen.

– Från Oslo kom också nigerianer från Sverige och Finland innan flyget mellanlandade i Österrike och hämtade upp utvisade från Danmark, Tyskland, Ungern och Frankrike, berättar Monica Thorud på polisens utlendingsenhet.

Deporteringen var den 24:e med chartrat flyg i år. Nio av dessa har gått till Nigeria och åtta till Irak. De övriga har haft Ryssland, Kongo, Kosovo, Montenegro och Serbien som destinationer. Under 2010 gjordes 26 liknande operationer i Norge, varav åtta gick till Nigeria.

VG

Relaterat

Våldtäktsepidemi i Oslo bekräftas av polisen
"Brottslighet bland invandrare borde oroa alla partier"
Invandrare kraftigt överrepresenterade i norsk våldtäktsstatistik
Invandring dyr affär för Norge

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt