söndag 3 juli 2011

SD-tidningen Kvartalsrapporten frias av JK

BESLUT SD:s gratistidning Kvartalsrapporten delades ut i Södertälje, Nykvarn och Gnesta av posten i 48 000 exemplar i början av juni och blev anmäld till Justitiekanslern (JK) av en anonym kvinnlig privatperson för denne tyckte att en del formuleringar var hets mot folkgrupp.

Anmälan gällde följande:

- ”ekonomiska lycksökare” under rubriken ”Tack för pengarna, Sverige – nu åker vi hem.

- Bildtexten ”ensamkommande ”barnen” visar sig ofta ha skägg och ser ut som allt annat än barn” under foton av en vuxen man.

- Artikeln ”Köpta körkort” i sin helhet, bredvid artikeln ”Invandrarungdomar i Gnesta trakasserade förståndshandikappade”

Anmälaren menade att formuleringarna

”samverkar till att skapa en fientlig inställning mot invandrare, eller till och med mot människor som inte ser ”svenska” ut – för hur kan *** veta om en ”mörkhårig bilförare” är invandrare eller inte?”

Läs anmälan i sin helhet

I torsdags kom beslutet från JK (dnr 399-1130) , som friar utskicket. Man motiverar det med att gränserna är höga och att man får uttrycka sig en hel del.

Även postens presschef Per Ljungberg kommenterade tidigare utskicket och sa att det så länge det inte strider mot någon lagstiftning är det fritt fram.

- Vår roll är att leverera post och inte att göra en åsiktsbedömning. Man kan naturligtvis ha olika politiska åsikter men det är inte min roll att vara den typen av åsiktspolis, säger Per Ljungberg.

Vänsterinriktade ETC skrev om utskicket

PI efterlyser från SD ett exemplar där våra läsare sjävla kan få bilda sig en egen uppfattning.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt