måndag 11 juli 2011

Ove kördes ihjäl i busskuren fyra häktade för kraschen

Ove efterlämnar en bror, en dotter, barnbarn, med flera.

DÖDSKRASCH Den 7 juli vid 22.30-tiden satte sig Ove Hansen, född 1936, för att vila i en busskur i Landskrona när han var ute med barnbarnets hund Bella. Strax därpå kördes han brutalt ihjäl när fyra, troligen påverkade, kriminellt belastade invandrare med en bil jämnade busskuren med marken. Ove hade inte en chans. Gänget flydde från brottsplatsen men greps av hundpatruller. Bella överlevde kraschen och fördes såvitt vi förstår det svårt skadad till djursjukhuset i Helsinborg. Detaljerad post om hur dödskraschen ska ha gått till.

Samtliga nekar till brott, det vill säga ingen vill träda fram som chauffören. Bilen (och platsen) genomgår en grundlig teknisk utredning i jakten på fingeravtryck och annat samt att man inväntar provsvaren om de var påverkade av alkohol och/eller droger. Och gänget fortsätter att pressas i förhör.

Sven Erik Alhem, tidigare överåklagare i Malmö, hävdar bestämt att om kan binda en av dem till själva körningen (grovt vållande till annans död) kan även de tre andra passagerna dömas för medhjälp.

– Om det kan säkerställas att en eller flera av passagerarna genomså kallat råd eller dåd har påverkat föraren och dennes körning så räknas det som medhjälp. Det kan handla om att fysiskt ha ingripit i körningen eller att ha hetsat och psykiskt understött exempelvis fartökning. Alla tre passagerare kan dömas till medhjälp, oavsett om de suttit fram eller bak i bilen.

Vad krävs för att någon ska dömas i just detta fall?

– Förhören är av oerhört stor betydelse. Min första tanke när jag fick höra om det var ”hur ska brott kunna styrkas?”. Men om det finns en samstämmig berättelse som visar vem som gjort vad kan det bli möjligt. Även teknisk bevisning kan vara avgörande, om man kan knyta någon av personerna till förarplatsen.

Häktningsförhandlingar

Idag häktades gänget av Lunds tingsrätt i Helsingborgs polishus, misstänkta för medhjälp till grovt vållande till annans död och medhjälp till grov vårdslöshet i trafik:

  • Mousa Kassem, född 1992 (?)
  • Nezir Miroci, född 1992 (?)
  • Leutrim Shipshani, född 1991 (kosovoalban)
  • Mohamad Ajine, född 1992 (arab)

Samtliga bor i Landskrona, är välkända för polisen och har flera brott på sina samveten bland annat grov misshandel, misshandel, grovt olaga hot, olaga hot, förgripelse mot tjänsteman, våldtäkt, grov stöld, stöld, försök till stöld, häleri, skadegörelse, olovlig körning, narkotikabrott, grovt rån (bankrån), våldsamt motstånd, drograttfylleri, med mera. Ingen av dem har något körkort heller, där två av dem har fått sina indragna tidigare. Två i gänget ingår även i en omfattande stöldutredning.

Domstol

Lunds tingsrätt, mål nr B 3804-11

Håll stilen när ni kommenterar!

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt