tisdag 5 juli 2011

Högsbymordet: Föräldrarna fick 10 år och utvisning på livstid

MORDET PÅ ABBAS Domen är unik. Idag fick den mördade Abbas Rezai (bilden) upprättelse. Högsta domstolen fäller hans dåvarande flickväns föräldrar för mordet.

Mördarna

Abbas Rezai, 21 år, från Afghanistan mötte den då 16-åriga Zarah Ataei. Det blev hans död. Hennes familj mördade honom genom att slå ihjäl med ett basebollträ, skalpera och knivhugga honom och skålla Abbas med het olja natten till den 16 november 2005. Zarahs lillebror, den då 17-årige Abdulmajid Ataei, tog på sig skulden och dömdes till fyra års sluten ungdomsvård. Tingsrätten friade hans föräldrar Raoof Sina Ataei och Leyla Ataei. Hovrätten slog sedan fast att det var ett skammord, utfört plågsamt och utdraget så att det skulle vanära hela hans släkt.

Abdulmajid Ataei har avtjänat straffet och fått barn med en vårdare som han mötte när han var intagen. Han pekade ut sina föräldrar som mördarna: Mamma kokade olja på spisen som hon sedan kokhet kastade på Abbas. Pappa slog honom sedan med ett basebollträ till det gick sönder. Därefter använde han ett järnrör och kniv. Föräldrarna greps och åtalades.

Inte minst har Abdulmajid Ataei ändrat sin berättelse sedan han stod i begrepp att utvisas från Sverige efter avtjänat straff. Men han slapp inte undan för det i och med den nya prövningen.

Göta hovrätt

  • Abdulmajid Ataei, född 1988 och medborgare i Afghanistan, för medhjälp till mord till sluten ungdomsvård ett år fyra månader. Han slipper utvisning.
  • Pappan Raoof Sina Ataei, född 1964 och medborgare i Afghanistan , för mord till fängelse 10 år. Därefter livstids utvisning.
  • Mamman Leyla Ataei, född 1965 och medborgare i Afghanistan, för mord till fängelse 10 år. Därefter livstids utvisning.

Abbas mamma hade begärt skadestånd men det avvisas helt.

Läs domen
Hela den detaljerade historien om Abbas öde

Domstol

Göta hovrätt, mål nr B 1338-11

Media

SVT
Expressen

Övrigt

Abdulmajid Ataeis lillebror Muhammed, 16 år, är hotad av både pappan och hans andre storebror Alireza. Lillebror pekade också ut sina föräldrar. Lillebror vädjade om att bli omhändertagen av svenska myndigheter och lever nu på ny hemlig ort, livrädd för både pappan och Alireza. Något riksmedia inte tagit upp alls.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt