lördag 16 juli 2011

Bröststympning skydd mot våldtäkt i Kamerun

KAMERUN Kamerun är ett land i västra, centrala Afrika med en befolkning om cirka 20 miljoner. Det är ett mansdominerat land, och mäns våld mot kvinnor är regel snarare än undantag. Våldtäkterna är en sorglig del av vardagen för både unga flickor och kvinnor. 19 procent av Kameruns kvinnor har våldtagits eller utsatts för våldtäksförsök. 15 år är genomsnittsåldern för ett våldtäktsoffer. Nu skjuter våldtäktstalen ytterligare i höjden och i ett korrupt samhälle som detta – där förövarna går fria – faller ansvaret på offret. Unga flickors mödrar tar saken i egna händer och ”förebygger” risken för våldtäkt genom att stympar döttrarnas bröst: brösten bränns med varma stenar under ibland veckor när de börjar nå puberteten. Brösten växer då inte normalt och därmed blir flickorna inte så attraktiva för en våldtäktsman.

I Svenska Dagbladet skriver Jacob Zocherman en bra artikel om företeelsen.

En av fyra unga flickor har utsatts för bröststympning och i vissa av landets tio regioner blir varannan flicka utsatt. Komplikationerna kommer först senare, läkare som Miajeine Sinon har sett att ”Vissa får hela brösten sönderbrända och kommer aldrig att kunna amma, många har inga bröstvårtor kvar” berättar hon.

Eftermiddagssolen sänker sig över Muyuka i västra Kamerun, en liten stad vid foten av vulkanen Mount Cameroon. Luften är fuktig och fattig på syre. I ett skjul i bebyggelsens utkant har tolvåriga Janet Asog tvingats ta av sig kläderna. Hon står där med bar överkropp inför den gamla kvinnan som rör i elden, medan människor skrattar och ropar åt varandra ute på gatan.

Det hade kunnat vara vilken dag som helst, men för Janet kommer livet aldrig mer att bli sig likt. Hon stirrar med bultande hjärta på stenen som fräser på glöden, ser på den vita röken som väller fram från undersidan. I magen har paniken redan slagit rot, hon vet vad som väntar. När kvinnan så tar upp stenen och trycker den mot Janets bröst har hon inte makt att göra något annat att än att skrika. Högt, av smärta och förtvivlan, sedan förlorar hon greppet om tiden.

Som en följd av de många våldtäkterna har breast ironing, bröststrykning, blivit allt vanligare. Varma föremål masserar och bränner huden på bröstkorgen hos unga flickor för att förhindra bröstens normala utveckling. Behandlingen kan pågå under flera månader.

I Yaoundes finare kvarter på lågstadieskolan Jumping Jack berättar 10-åriga Binda Mandi om sina upplevelser. Binda Mandi har färska ärr under den vita skjortan. Hennes mamma och alla de andra som stympat små flickor kommer aldrig att straffas då bröststrykning inte berörs i lagboken och därför är lagligt.

– När mina bröst började växa sa mamma att jag skulle få stora bröst och det inte var bra för mig.

Bränningen skedde på eftermiddagen när Binda hade kommit tillbaka från skolan och mamman kom in i hennes rum med en varm sten och höll fast henne för att sedan massera brösten med den heta stenen.

– Det gjorde jätteont och jag grät jättemycket, men mamma bara fortsatte.

Binda hade smärtor under flera dagar efter bränningen.

På frågan om Binda fortfarande tänker på händelsen tittar hon ner i marken med tårar i ögonen och svarar inte.

Så här ser det ut i en del afrikanska länder fortfarande idag. Detta är anledningen till varför muslimska kvinnor ska gå klädda i voluminösa fågeldräkter. Vill vi verkligen ha fler representanter från denna typ av brutala, kvinnoföraktande kulturer som immigranter till Sverige?

SvD

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt