lördag 16 juli 2011

Obegripligt svenskt eurobegär

ENGLAND Daniel Hannan, författare, journalist samt konservativ parlamentsledamot sedan 1999, säger sig älska Europa men anser samtidigt att EU gör sina medlemsländer fattigare, mindre demokratiska och mindre fria. I The Telegraph skriver han om svenska politikers obegripliga begär efter att få gå med i den lätt kaosartade valutan.

Is there anyone who actually wants to JOIN the euro? Yup: the Swedish government, konstaterar Hannan inledningsvis som deltagit i ett seminarium hos tankesmedjan Timbro. På pappret borde både England och Sverige ha identiska intressen av att stanna utanför eurozonen, med tanke på dess debacle.

Dock finns en avgörande skillnad i att David Cameron uppger att han är glad att England ställt sig utanför eurozonen och har till och med uteslutit att över huvud taget gå med på sikt. Den svenska statsministern Fredrik Reinfeldt däremot står, tillsammans med hela center-högern, fast vid ett svenskt medlemskap. Trots ett nej i folkomröstningen 2003 ses en anslutning som både åtråvärt och obligatoriskt. Folkpartiet och Kristdemokraterna vill hålla en ny folkomröstning.

Mer uppseendeväckande än så, vilket det talats väldigt lite om, är att Sverige bundit sig att gå med via villkoren i Maastrichtfördraget samtidigt som man har avböjt att förhandla till sig en potentiell utväg, vilket både England och Danmark gjort.

För åtta år sedan röstade 57 procent av svenskarna nej till euron, 43 procent röstade ja. Dessa 57 procent har nu stärkts och färska siffror visar att nej-sidan har en dubbelt så stor majoritet medan endast 16 procent av riksdagens ledamöter delar folkets åsikt.

Hannan avslutar med att konstatera att Reinfeldt och hans kumpaner, trots eurons kräftgång, sätter EU:s intressen framför den egna nationens.

The Telegraph

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt