tisdag 14 december 2010

Censuren på Newsmill slår till igen

CENSUR Newsmill började som en bra idé. Där skulle alla få säga sin mening fritt från etablerad medias vinklingar och censur. Dock har det hela utvecklats till något av en travesti på det fria ordet och yttrandefriheten. Nu har en debattartikel åter igen reviderats, eller snarare censurerats. Och ämnet är åter igen invandring/islam.

PI:s läsare minns säkert psykologen Maj Grandmos debattartikel som först blev censurerad för att sedan bli borttagen helt tidigare i år. Nu är det dags igen.

Miljöpartisten Daniel Arrospide Alata säger sig ha infiltrerat en moské i Stockholm och där ha bevittnat ljusskygg aktivitet. Om detta skrev han en debattartikel på Newsmill, en artikel som nu blivit reviderad då ordet ”muslimer” anses vara alldeles för starkt laddat och rasistiskt enligt redaktionschef Leo Lagercrantz.

Hur ska vi förhålla oss till främlingsfientligheten och yttrandefriheten? Det är en ständig återkommande fråga, mer aktuell än någonsin. Den första självmordsbombaren har gjort entré på svensk mark och SD sitter som bekant i riksdagen. Somliga menar att en förklaring till det sistnämnda är mediernas ovilja att låta partiet och dess anhängare att komma till tals. Själv är jag mer restriktiv än någonsin gentemot Jimmie & Co. Hans parti har inte blivit mer rumsrent för att det kommit in i de fina salongerna. Och framför allt: om man som redaktör låter SD:are gå loss med sitt muslimhat vill många andra inte medverka. Så man får välja: hålla de invandrarhatande kort och bli anklagad för censur, eller: sjunga yttrandefrihetens lov och förlora de viktiga och intressanta rösterna. Newsmill har jobbat hårt på det förstnämnda och kan också skryta med att ha Sveriges bästa debatter och bästa skribenter. Nu senast kring självmordsattentatet.

[...]

Jag läser om texten ”Vad jag såg i moskén vid Medborgarplatsen skrämmer mig”. Miljöpartisten Arrospide Atlas har tidigare mest gjort sig känd för sina hårda granskningar av SD. Nu har han onekligen en intressant historia att berätta, men där fanns också formuleringar om ”muslimer”, som inte hör hemma på Newsmill. Formuleringar som är, om än oavsiktligt, rasistiska. Vid ett samtal med Arrospide Atlas framgår det att han menar politisk islam, islamism, och vi kommer därför överens om att ändra ordet muslimer till islamister. Att helgens dåd väcker känslor och oro är givet. Och det offentliga samtalet måste fortsätta vara anständigt.

Så kära Newsmill-användare, den som vill peka ut folkgrupper som skyldiga till än det ena än det andra har inget att hämta på allas vår Millan.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt