söndag 19 december 2010

Somalier i ännu en demonstration mot passreglerna


Se videon inne i posten

STOPP FÖR SOMALIER PI har i flera poster skrivit om Migrationsverkets beslut i våras att helt stoppa somalier, främst barn, som inte har giltiga pass eller identifikationskort. Somalia har heller inte utfärdat pass sedan 1991. I ett försök att bevisa sitt släktskap med ett antal som velat komma in i landet har en del somalier tidigare gjort DNA-tester, exempelvis far och son. Men det ersätter inte pass, det ökar bara trovärdigheten enligt Migrationsverket. Detta accepteras dock inte av somalier landet runt och de har därför demonstrerat flera gånger under året mot att de inte får ta hit sina släktingar trots tydligt uppsatta regler (och sunt förnuft).

Under lördagen var det dags igen nu i Göteborg för en ny demonstration där ett gäng på drygt 40 somalier med skyltar och annat bråte tågade genom staden under frusna former. Somalierna hävdar att reglerna bryter både mot folkrätten och barnkonventionen.

- Konsekvensen är orimlig, menar Yassin Abdullahi. Barn till föräldrar som har uppehållstillstånd i Sverige kan tvingas leva i ett krigshärjat land eller som illegala flyktingar i ett annat land.

I november demonstrerade man i Växjö

Bara i Växjö väntar somaliska föräldrar på drygt 400 barn som inte får komma till Sverige. Det medför stora problem i familjer där föräldrarna åkt före till Sverige. Ett trettiotal somalier och en rad sympatisörer demonstrerade vid Speakers corner i centrala Växjö i går.

– Vad ska vi göra? Antalet barn som får avslag bara växer och politikerna gör ingenting, säger Ibrahim Buh, företrädare för Somaliska föreningen.

I augusti berättade Smålandsposten om Haliima Ali Mohammed som lever på hoppet om att återförenas med sina sju barn. De finns i dag i Kenya och Etiopien och nekas tillträde till Sverige på grund av att de saknar giltiga pass. Enligt Ibrahim Buh är de barn som skiljs från sina föräldrar det största tecknet på att lagen strider mot mänskliga rättigheter.

Madamerna på bilderna ovan intervjuas

Tidigare

PI
PI
PI
PI
PI
PI
PI
PI

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt