måndag 20 december 2010

EU-kommissionen raderar julen i almanacka

STORBRITANNIEN EU-kommissionen kritiseras för att ha tagit fram mer än tre miljoner EU-almanackor för gymnasieelever som innehåller judiska, hinduiska, sikhiska och muslimska högtider, dock inga kristna.

Mer än 330 000 exemplar av almanackorna, åtföljda av 51 sidor med information om EU på glansigt papper, har levererats till brittiska skolor som en gåva till eleverna från kommissionen.

Kristna grupper har dock förargats över att 25 december är blankt med ett sekulärt ordspråk längst ned på sidan: En sann vän är någon som delar dina bekymmer och fördubblar din glädje.

Medan EU-almanackan uppmärksammar såväl muslimska, hinduiska, judiska och kinesiska högtider som Europadagen och andra viktiga EU-årsdagar, finns inga kristna högtider markerade trots det faktum att kristendomen är Europas största religion.

Katolska lobbygrupper och kristna Europaparlamentariker har redan framfört protester till kommissionen angående årets julkort som pryds med Season’s Greetings utan några referenser till julen.

Johanna Touzel, talesperson för Catholic Commission of the Bishops’ Conferences of the European Community, säger att frånvaron av kristna högtider är häpnadsväckande. Jul och påsk är viktiga högtider för hundratals miljoner kristna och européer. Det är en konstig försummelse. Jag hoppas att den inte var avsiktlig. Om kommissionen inte markerar julen som en högtid i almanackan borde den dagen fungera som vanligt, säger Touzel.

Martin Callanan, ledare för European Conservatives, anklagar kommissionen för att vara rädda för att sända propaganda till ungdomarna snarare än att förmedla julens sanna anda. Med tanke på att 2010 var året då EU hemsöktes av sitt eget förflutna, nutid och framtid, är det ingen överraskning att kommissionen har förvandlats till ett gäng Eurosnåljåpar. Varför spenderar kommissionen pengar på att sända almanackor till miljontals skolungdomar över huvud taget? Jag är säker på att barnen skulle klara sig utan en gåva av det här slaget, säger Callanan.

En talesperson från kommissionen beskriver almanackan som en “blunder” och säger att de beklagar, och att de kommer att rätta till det i nästa utgåva. Religiösa högtider kanske inte kommer att nämnas alls för att undvika kontrovers, säger han.

The Telegraph

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt