torsdag 2 december 2010

För mycket kristet bland tavlor på biblioteket

Eva-Lill Lundenius med de bortplockade tavlorna

KARLSKRONA Två tavlor med motiv av Jesus och Jungfru Maria blev för mycket för oikofoberna på stadsbiblioteket i Karlskrona som valde att plocka bort dem ur en utställning på totalt 16 tavlor.

När det blev dags för Eva-Lill Lundenius att ställa ut på stadsbiblioteket i Karlskrona tog hon dit de 16 tavlor som tillhörde utställningen, de flesta med helt vanliga motiv. Framför allt två av dessa hade dock ett uttalat kristet innehåll och hette Änglarnas konung och Ett barn är fött som porträtterade Jesus och Jungfru Maria.

Strax efter öppningen i onsdags fick Lundenius veta att just dessa två tavlor blivit bortplockade. De andra 14 hängde dock kvar. Lundenius säger att hon blev snopen och att det är censur.

– Det här är inga anstötliga bilder, utan hur snälla som helst. Jag förstår inte alls varför de inte kan hänga i ett bibliotek. Det ska väl vara en kunskapskälla där man kan hämta intryck från allt möjligt.

Bengt Saltö, konstnär

Bibliotekschefen i Karlskrona, Eva Wernersson, berättar varför hon tog beslutet att plocka bort tavlorna:

– Jo, det var jag som tog beslutet att ta ner tavlorna. Både för innehållet och utrymmets skull. Det blev lite för mycket kristna motiv. Och då valde vi att ta bort de två tavlor som var mest uttalade med kristna budskap.

Konst ska få provocera. Men det ska vara i en konsthall där man kan välja om man vill gå in för att se konst. Och hit kommer man inte bara för att titta på konst , utan i första hand för att läsa böcker, studera, eller använda våra datorer.

BLT

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt