torsdag 16 december 2010

Imamer oense om fatwa mot självmordsbombningen

SJÄLVMORDSBOMBNINGEN I tisdags uttalade Hassan Moussa, som sägs vara en av Sveriges mest inflytelserika imamer, en så kallad fatwa mot självmordsbombningen i Stockholm i lördags. På församlingen i Stockholm ställer man sig nu dock frågande till hans auktoritet.

– Det som har hänt är förbjudet, brottsligt, det är en terrorhandling. Det är ett brott mot mot islamsk sharialag. Det som har hänt är en synd. Om vi går till koranens text, så står det “ta inte en annans liv. Gud har förklarat det heligt, annat än i rättfärdigt syfte. Om någon dödats med orätt ger vi den som för hans talan bemyndigande.”, säger Hassan Moussa.

Ett väldigt märkligt uttalande.

“…annat än i rättfärdigt syfte”. Går det att “rättfärdiga” är det alltså fritt fram att slakta människor? Och ännu värre – “Om någon dödats med orätt ger vi den som för hans talan bemyndigande.”, en retroaktiv tillåtelse för mordet alltså?

Fatwan kan likställas med ett domslut som ska vägleda muslimer. Den kan bara uttalas av särskilt högt uppsatta imamer, vilket Moussa är. Han är även vice ordförande i det svenska fatwarådet och sitter i styrelsen för den europeiska motsvarigheten. Moussa är också författaren till en debattartikel på Newsmill som PI uppmärksammade i går.

På Stockholms stora moské på Södermalm vägrar den högsta imamen, Haytham Rahmah, ställa sig bakom Moussas fatwa som han anser är alltför hård. Han tror heller inte att fatwan kommer att ha någon betydelse och Moussas auktoritet ger han inte mycket för.

– Det står i koranen och vilken muslim som helst kan läsa och veta att det är förbjudet, så vi behöver inte någon fatwa.

Moussa var även han tidigare iman på Stockholmsmoskén men fick inte jobba kvar efter en konflikt. Efter utfärdandet av fatwan har han blivit mordhotad.

Han får dock stöd från moskén i Hallonbergen, en stadsdel i Sundbybergs kommun i Stockholm. Imam Mustafa Setkic säger att fatwan är jättebra, speciellt att den kommit så fort efter dådet, och han tycker att Moussa är modig.

– Den som håller tyst om en sådan handling, stödjer eller accepterar den, eller inte polisanmäler att någon tänker utföra en sådan handling har lika stort ansvar och lika stor skuld och väcker guds vrede i detta liv och livet efter detta, säger Hassan Moussa.

SVT – ABC
SR

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt