tisdag 7 december 2010

WikiGate: Julian Assange gripen i London vägras borgen

WIKIGATE Julian Assange, född 1971 och australiensk medborgare, har kanske varit världens mest jagade man de sista månaderna, efterlyst av Interpol i 188 länder för våldtäktsanklagelserna i Sverige. Han är även ansvarig som grundare för Wikileaks för den pågående Wikileaks-publiceringen av sekretessbelagda dokument där de totalt 250 000 sidorna kallas för Cablegate (en referens till Watergate). Men han är ännu inte formellt delgiven misstanke om brott gällande Cablegate-härvan. Utredningar pågår i flera länder.

De eventuella sexbrotten ska ha skett i augusti. Vänstersympatisören Julian Assange var i Sverige för att föreläsa, bland annat i LO-borgen i Stockholm på temat "Krigets första offer är sanningen". Bakom det arrangemanget stod Kristen vänster/Broderskapsrörelsen, en samling med kristna socialdemokrater vilka i sin tur är intima vänner med islamiserande muslimer i Sverige. Han passade även på att skriva ett avtal med Piratpartiet där de skulle ta hand om servrarna och driften av Wikileaks. Orsaken var att Sveriges yttrandefrihetslagstiftning innehåller det starkaste skyddet i världen för skydd av källor. Det avtalet fullföljdes aldrig såvitt PI kommer ihåg. Han var även tänkt som krönikor för Aftonbladet. Men Jan “gillar olika” Helin fick kalla fötter och bröt samarbetet direkt efter sexbrottsanmälningarna.

Skyldig eller oskyldig?

Den som bjöd in honom att tala är en av kvinnorna bakom anmälningarna, Broderskapsrörelsens pressekreterare och den radikala feministen Anna Ardin (S). Hon lät honom bo i hennes lägenhet från 11 augusti till 20 augusti. De hade sex men meningarna går isär vad som egentligen hände. Det talas om brusten kondom, vägran att använda kondom osv. Till hennes nackdel har hon tidigare skrivit av en sjustegsmodell om hur man ska hämnas på en man som dumpar en och/eller är otrogen.

Den andra som anmält honom är en Sofia Wilén, en vanlig fotograf som kontaktade Anna Ardin och tjatade om att få biljett in till LO-borgen. Trots att det var prio ett med pressackreditering fick hon en biljett. Även hon är tvivelaktig på så sätt att hon verkar ha blivit “starstrucked” av Assange och fick inte den uppmärksamhet som hon förväntade sig av honom.

Tillsammans klev kvinnorna in hos polisen i Stockholm och anmälde honom. Assange anhölls i sin frånvaro efter åklagarbeslut. Julian Assange häktades sedan den 18 november i sin frånvaro av Stockholms tingsrätt som på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt i augusti i Enköping, tre fall av sexuellt ofredande i Stockholm och Enköping och ett fall av olaga tvång i Stockholm. Häktningen överklagades till Svea hovrätt som avslog överklagan. Hovrätten justerade dock brottsrubriceringarna något. Ett fall av sexuellt ofredande underkändes och togs bort samtidigt som hovrätten graderade ned misstankegraden för våldtäkt till ett mindre grovt brott.

En blogg som redogör för Anna Ardins raderande av sina bloggar och twitters är väl värd att läsa.

Gripen

Assange inställde sig idag på en polisstation i London vid klockan 10.30 svensk tid och gripandet är en världsnyhet. Världens journalister/fotografer/TV-team gick bärsärk och hundratals från många länder belägrade  gatorna utanför Westminster Court. På eftermiddagen framträdde Assange i Westminster Court där hans begäran om frisläppande mot borgensumma avslogs. Han tillfrågades även om en bostadsadress vilket han först vägrade uppge. Han sa bara en postboxadress i Australien. Till sist uppgav han en fast adress i samma land. Åklagaren i sin tur ville ha honom bakom galler på grund av hans nomadliknande liv samt inte minst att han ljugit när han öppnade ett konto tidigare i Schweiz. Då uppgav han sin advokats adress. Han har även vägrat använda kreditkort då det kan spåras tillbaka till Wikileaks, enligt honom, och därmed avslöja hans gömställen.

Ett antal välkända namngivna brittiska profiler, en professor och flera filmarbetare, var beredda att betala hans borgen på plats. De var villiga att ställa upp med 20 000 pund vardera. Utöver det fanns privata amerikanska donatorer som ville ge honom totalt 80 000 pund men de vågade inte bli namngivna då man är rädd för repressalier i USA.

Han motsätter sig att bli utlämnad till Sverige av en enda orsak. USA som är ursinniga över Cablegate förväntas begära honom utlämnad från Sverige om han förs över hit. Dock är det ett helt annat mål.

Han sitter nu i brittiskt häkte och ska åter framträda i domstol den 14 december. Då förväntas man redogöra för en eventuell utlämning till Sverige där han i sådana fall åtalas för de misstänkta sexbrotten. Han får så som australiensk medborgare konsulär hjälp och assistans av deras UD.

Cablegate

Några specificerade brottsanklagelser har dock ännu inte riktats mot Wikileaks/Assange med anledning av de dokument som publicerats och inga åtal har väckts ännu. Det pågår brottsutredningar i USA, Australien och Tyskland, Danmark, England, Frankrike mfl är andra länder som flaggat för liknande utredningar. Men Wikileaks och Assange har stora problem redan nu. Amerikanska politiker gjort skarpa uttalanden och även utövat påtryckningar på företag som sålt tjänster till organisationen.

Amerikanska e-jätten Amazon har stängt av Wikileaks från sina servrar, detta efter att senator Joe Lieberman, ordförande i senatens utskott för inrikes säkerhet, kontaktat Amazon. Som skäl angav han: "Wikileaks illegala, upprörande och ansvarslösa handlingar har skadat vår nationella säkerhet."

Den schweiziska posten frös Julian Assange bankkonto under måndagen. Han hade drygt 900 000 kronor där, vilket ska ha varit donationer. Det beslutet grundade sig på att han uppgivit advokatens adress som bostad, ett brott enligt postens ledning mot deras policy.

E-bay-ägda Paypal har stängt ner dem för donationer. “Pending further investigations” skriver man på Paypal om beslutet. Motiveringen är att företaget inte accepterar kunder som sysslar med olagligheter.

Till det kommer Mastercard och Visa som idag suspenderat alla möjligheter att donera till Wikileaks vilket ses som ett hårt slag.

Fortsättning följer i denna gigantiska härva…

Media

Skynews
BBC
CNN

/

Anna Ardins polisanmälan har diarienummer 0201-k246336-10.

Utredande polis är Mats Gellin, utredningsroteln ku/f i Stockholm.

Överåklagare Marianne Ny är förundersökningsledare, placerad vid Utvecklingscentrum/Internationella åklagarmyndigheten i Göteborg. Hon kompletteras av en åklagare i Stockholm.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt