söndag 5 december 2010

Etableringsreformen en tillbakagång för Uddevalla

ETABLERINGSREFORMEN Den nya etableringsreformen som trädde i kraft den 1 december, som ska lösa Sveriges alla invandrarrelaterade problem enligt regeringen med Erik Ullenhag (Fp) i spetsen, sägs innebära ett mer rättvist mottagande av invandrare över hela landet. Man hoppas också kunna minska genomsnittstiden för en invandrare att få jobb, vilken i dag är sju år, genom att lägga över ansvaret för nyanlända mellan 20 och 64 på Arbetsförmedlingen i stället för som i dag, kommunerna. Så kallade etableringslotsar, som får en nätt liten bonus på 50 000 kronor om klienten lyckas få ett jobb, står också redo att serva de nya svenskarna. I Uddevalla är man dock inte helt förtjust i det nya systemet.

Stefan Loodh, chef för Invandrarbyrån i Uddevalla, anser att en bra introduktion redan finns i kommunen.

– I Uddevalla har vi redan jobbat i många år med introduktionsplaner där vi kartlägger kunskaper och utbildning och tar reda på vad individen behöver, och vi har individuell introduktionsersättning. Målet är att komma i arbete och vi har ett bra samarbete andra parter som arbetsförmedling och försäkringskassa.

Loodh hoppas dock att det nya systemet kommer innebära att invandrare snabbare kommer i arbete men är tveksam till det minskade antalet timmar för samhällsorientering. Tidigare har 240 timmar samhällsorientering erbjudits där allt från lagar och regler och demokrati till vardagsekonomi, föräldrakunskap och arbetskultur ingått. Nu återstår bara 60.

Invandrarkonsulent Elmano Correia har i många år arbetat med invandrare på Mötesplats Dalaberg. Medan kollegorna anser att reformen är som gjord för arbetskraftsinvandring men inte flyktingar (samlingsord för invandrare i allmänhet enligt PK-ordboken, PI:s anm.) har Correia vissa betänkligheter kring vilka grupper som kommer att omfattas av det nya systemet:

– Det finns en risk att grupper blir åsidosatta. Ta till exempel gruppen somaliska kvinnor som kommit hit den senaste tiden och där många är analfabeter. De ska lära sig att skriva och läsa, ett nytt språk, ett nytt land, nya sedvänjor och de har en familj som de bekymrar sig om. Det tar tid.

Bohusläningen

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt